1. Haberler
  2. Güncel
  3. Emlakta yeni dönem! Artık ilan veremeyecekler

Emlakta yeni dönem! Artık ilan veremeyecekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nde 2. faz tamamlandı. Emlak ilanları için yetki doğrulaması zorunlu hale geliyor. Alanya Emlak ve Komisyoncular Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer, emlakçıları uyardı

ELEKTRONİK İlan Doğrulama Sistemi’nin 2. fazı olan yetki doğrulaması uygulaması çalışmalarında sona gelindi. Uygulamanın devreye girmesi sonrası yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan veremeyecek. Uygulama 15 Eylül’de başlayacak ve 1 Ocak’tan itibaren yetki doğrulaması olmadan ilan verilemeyecek. E- devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek.

ALEKOD’DAN EMLAKÇILARA UYARI

Alanya Emlak ve Komisyoncular Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer, 15 Eylül’den yılbaşına kadar uygulamanın hibrit bir şekilde ilerleyeceğini ancak 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ilanlar için e-devlet üzerinden yetkilendirme şartı aranacağını belirtti. Tuncer, uygulamanın önemine vurgu yaparak, “Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 15 Eylülden itibaren Elektronik İlan Doğrulama Sisteminin ikinci adımına geçilecek. Bu uygulama sayesinde taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayanların işleri daha zorlaşacak ve dolandırıcılığın önüne geçilmiş olacak. Şöyle ki bu uygulamayla bir gayrimenkul için ilan sitelerinde ilan verebilmek için mülk sahibinin e-devlet (webtapu) üzerinden ilgili emlak firmasına yetki vermesi gerekecek. İlan siteleri de ilanları aktif hale getirmeden bu yetkileri doğrulamak zorunda olacak. 15 Eylül’den yılbaşına kadar uygulama hibrit ilerleyecek ancak 1 Ocak 2025 itibariyle bütün ilanlar için e-devletten yetkilendirilmiş olma şartı aranacak. Şimdilik aynı gayrimenkul için birden fazla firma yetkilendirilebilecek. Ancak meslektaşlarımızın ilana girilen gayrimenkullerin emsallerinin değerlerini dikkate alarak ilan fiyatı belirlemeleri çok önemli, Ticaret Bakanlığı son dönemde fahiş fiyat artışı yapan veya bir bölgenin emsal değerinin çok üzerinde ilan giren firmalara milyonlarca liralık ceza uyguladı. Yetki belgesi alabilmek adına, mülk sahibi bile istiyor olsa, piyasa değerinin üzerinde ilan girmenin cezası var ve Ticaret bakanlığı bu yönde denetimlerini sürdürüyor. Uygulama sayesinde geçmişte yaşanan birçok olumsuzluğun da önüne geçilmiş olacak” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!