YİNE MAHMUTLAR SULAR ALTINDA
Yağan her şiddetli yağmurdan sonra Mahmutlar yine sular altında kaldı.
Her halde toplum olarak bizler şehirlerin planlı bir şekilde kurulmasını bilmiyoruz.
Neden bilmiyoruz?
Çünkü; plan kavramıyla pilav kavramını herhalde karıştırdığımız için bilmiyoruz.
Bir kentin planlı bir şekilde kurulması için o kenti yönetenlerin bu konu üzerinde engin bir bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir.
Bir kentin imar planları yapılırken her görülen yeşil alana günün moda deyimi ile bilmem kaç katlı rezidanslar yapılırsa ve yapılan bu rezidansların hemen bitişiğinde kent estetiğine uygun bir şekilde olmayan beş katlı binalar bulunursa bu beş katlı binanın hemen hemen tamamına yakın kısmı kat kazanmak amacıyla bu binaların zemini yaya kaldırımından yaklaşık iki metre aşağıda oluyorsa ve bu zeminde ki kalan yere mesken yada dükkan için yapı kullanma izni veriliyorsa yağan her şiddetli yağmurdan sonra bu yerler sular altında kalacaktır.
Yaklaşık iki hafta önce Mahmutlara yağan şiddetli yağmurda bu durum açıkça ortaya çıkmıştır.
Bu konu hakkında gecen hafta Mahmutlar da yayın yapan yerel iki gazeteyi açın bakın.
Yağmur suları altında kalan binaların hemen hemen tamamı yaya kaldırımından yaklaşık iki metre altında olan mesken ve dükkanlara ait olduğu görülecektir.
Peki soralım etkili ve yetkili, yerel yöneticilere;
Bu durum yağan her şiddetli yağmurdan sonra böyle mi devam edecek?
Gerekli önlemler alınmadığı takdirde herhalde yine hep böyle devam edecek.
Neden böyle devam edecek diyorum?
Çünkü Mahmutlar’a 1995 yılında geldik ve o yılda – anımsadığım kadarıyla ağustos 1995 ayında- yine yağan şiddetli bir yağmurdan sonra yanındaki site ile birlikte bizim apartmanın zemini lebalep(Ağzına kadar) sular altında kaldı.
Buraya gelişimizin 17. yılında yağan her şiddetli yağmurdan sonra yine yanındaki siteyle birlikte bizim apartmanın zemini yine sular altında kaldı.
Sorun 17 sene önce neyse bugün de aynı.
Bu gibi sorunlar bu şekilde devam etmesi halinde insan sağlığı üzerinde çok olumsuz etkiler bırakaçaktır.
Düşünün bir kere yağan her şiddetli yağmurdan sonra binaların zeminin de oluşan pis sular her türlü bulaşıcı hastalığa davet çıkaraçatır.
Bu durum bir sağlık sorunu olup hiç zaman kaybetmeden Mahmutlar Belediyesinin hemen devreye girerek gerekli önlemleri alması artık zorunlu bir hale gelmiştir.
Unutmayalım seçimle iş başına gelen yerel yöneticiler şikayet etme yerine varolan bu sorunlara çözüm üretmek zorundadırlar.
Çünkü o makama gelen kişiler bu sorunları zaten bilyordu.
Önemi olan bu soruna çözüm üretmektir.
Sayin Abim,
Memlekette hangi işler düzgün ki? Dağdan gelen o sular eskiden yolun altında bulunan geçitlerden denize akar giderdi. Şimdi oteller o geçitleri işgal ettiği için ne yağmur suyu ne de insan geçebiliyor. Binalara zamanında bu şekillde yapma ve oturma izni verenler şimdi aynı yerlerde oturmuyor mu? Bu sorunlara yol açanlar,bu açtıkları sorunları bilmiyorlar mı? Biliyor. Ama önemli değil. Yağmur yağınca yüzme havuzuna dönen binalar ve o binalarda yaşayanlar kimin umrunda ki? İnsanlar hak edildiği şekilde yönetilirmiş.Biz bunu hak ettik. Seçmesini bilmiyoruz. En iyisi hep beraber yağmur yağmasın duasına çıkmak.Belki yağmazda sular içinde kalmayız. Az iş çok kar edelim derken insanlara sunduğumuz yaşama bak!