SAĞLIĞA FAYDALARI İLE BİRLİKTE 5 BİTKİ ÇAYI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanoğlu yüzyıllardır bitki çaylarını çeşitli rahatsızlıklar için doğal ilaç olarak kullanmıştır.
Bitki çayı, bildiğimiz çay gibi değildir aslında. Yeşil çay, siyah çay ve oolong çayı da dahil olmak üzere çaylar, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından demlenir. Öte yandan bitki çayları kuru meyve, çiçek, baharat veya bitkilerden yapılır. Bu, bitki çaylarının çok çeşitli tat ve aromalarda bulunabileceği ve şekerli içeceklere veya suya cazip bir alternatif oluşturabileceği anlamına gelir.
Nane çayı
Nane çayı dünyada en yaygın kullanılan bitki çaylarından biridir. En yaygın olarak sindirim sistemi sağlığını desteklemek için kullanılsa da antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir.
Kramp, mide bulantısı veya hazımsızlıktan kaynaklanan sindirim rahatsızlığı yaşadığınızda, nane çayı denemek yararınıza olabilir.
Papatya çayı
Papatya çayı en çok sakinleştirici etkileri ile bilinir ve sıklıkla uyku sağlığına yardımcı olarak kullanılır. Dahası, papatya çayının sakinleştirici etkisine ek antibakteriyel, antiinflamatuar ve karaciğer koruyucu etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır.
Zencefil çayı
Zencefil çayı, hastalıklarla savaşan antioksidanlar içeren baharatlı ve lezzetli bir içecektir. Ayrıca iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini uyarır, ancak en çok mide bulantısı için etkili bir çare olarak bilinir.
Araştırmalar, zencefilin özellikle hamileliğin erken döneminde mide bulantısını gidermede etkili olduğunu buluyor, ancak kanser tedavileri ve taşıt tutmasının neden olduğu mide bulantısını da hafifletebilir.
Kanıtlar ayrıca zencefilin mide ülserlerini önlemeye ve hazımsızlığı veya kabızlığı gidermeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Zencefil ayrıca adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hibiskus çayı
Hibiskus çayı, ebegümeci bitkisinin rengarenk çiçeklerinden yapılır. Pembe-kırmızı bir renge ve ferahlatıcı, ekşi bir tada sahiptir. Sıcak veya buzlu olarak içilebilir.
Güzel rengine ve lezzetine ek olarak, ebegümeci çayı sağlıklı özellikler sunar. Örneğin, ebegümeci çayı antiviral özelliklere sahiptir yani viral hastalıklara karşı koruyucudur.
Bununla birlikte, ebegümeci çayının yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.
Rooibos Çayı
Rooibos, Güney Afrika’dan gelen bir bitki çayıdır. Rooibos veya kırmızı çalı bitkisinin yapraklarından yapılır. Güney Afrikalılar bunu tarihsel olarak tıbbi amaçlar için kullanmışlardır.
Rooibos çayının, yaygın bir tansiyon ilacının yaptığına benzer şekilde işlev gördüğü bulunmuştur. Ayrıca rooibos çayı içmenin kandaki “kötü” LDL kolesterol ve yağ seviyelerini düşürürken “iyi” HDL kolesterolü yükselttiği görülmüştür.
En belirgin özelliği ise kan şekerini düzenleyerek tatlı isteğini azaltmasıdır. Bu nedenle tatlı krizlerinizde rooibos çayını tercih edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!