Artritte Kaçınılması Gereken Gıdalar
Artrit, eklemlerde kronik inflamasyonu içeren yaygın bir sağlık durumudur. Türüne bağlı olarak eklemlerde, kemiklerde ve diğer vücut kısımlarında ağrıya ve hasara neden olur. Yaygın olan romatoid artrit, psoriatik artrit ve gut otoimmün hastalıklar olarak kabul edilen enflamatuar durumlardır. Araştırmalara baktığımızda bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gibi diyet müdahalelerinin, enflamatuar artrit ve osteoartritli kişilerde semptom şiddetini azaltabileceğini ve genel yaşam kalitelerini artırabileceğini göstermektedir.
- Eklenti şeker
Eklenti şekeri hastalık yoksa bile sınırlamamız gerekiyor, ancak özellikle artritiniz varsa daha da dikkatli olunmalı. Çünkü 217 hastada yapılan bir çalışmada, 20 gıda arasında şekerli soda ve tatlıların en sık hastaların semptomlarını kötüleştirdiği bildirilmiştir ve şekerli içeceklerin artrit riskini önemli ölçüde artırabileceği belirtilmiştir.
Özellikle paketli gıdaların çoğu eklenti şeker içerdiği için market alışverişinde daha seçici ve ürün etiketi okunarak bilinçli alışveriş yapılmalı.
- İşlenmiş ve kırmızı et
Bazı araştırmalar kırmızı ve işlenmiş eti iltihaplanmaya bağlar. Çalışmalar yüksek kırmızı et alımının yaygın olarak RA semptomlarını kötüleştirdiğini ve risk faktörü oluşturduğunu gösteriyor. Aksine, kırmızı eti az kapsayan bitki bazlı diyetlerin artrit semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.
- Alkol
Alkol artrit semptomlarını kötüleştirebileceğinden, iltihaplı artriti olan herkes bunu kısıtlamalı veya önlemelidir. Çalışmalar ayrıca alkol alımının gut ataklarının sıklığını ve şiddetini artırabileceğini göstermiştir.
- Bazı bitkisel yağlar
Omega-6 yağdan yüksek ve omega-3 yağ oranından düşük diyetler osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını kötüleştirebilir. Bu yağlar sağlık için gereklidir. Bununla birlikte, çoğu Batı diyetinde omega-6’ların omega-3’lere dengesiz oranı iltihabı artırabilir. Ayçiçek ve mısır gibi bitkisel yağ alımınızı azaltırken, omega-3 bakımından zengin yağlı balık tüketiminizi arttırmak artrit semptomlarını iyileştirebilir.
5.Tuz
Tuzu azaltmak artritli insanlar için iyi bir seçim olabilir. Tuz oranı yüksek yiyecekler arasında konserve gıdalar, hazır çorbalar, dondurulmuş yemekler, bazı peynirler, işlenmiş etler ve diğer birçok işlenmiş ürün bulunur.
Bir fare çalışması, yüksek tuzlu bir diyetle beslenen farelerde artritin normal tuz seviyeleri içeren bir diyete göre daha şiddetli olduğunu buldu. İlginç bir şekilde, araştırmacılar yüksek sodyum alımının inflamatuar artrit gibi otoimmün hastalıklar için bir risk faktörü olabileceğini öne sürdüler.
6.Yüksek AGEs içeren gıdalar
İleri glikasyon son ürünleri (AGEs), şekerin protein veya yağ arasındaki reaksiyonlarla oluşturulan moleküllerdir. Bu ürünler vücudunuzda yüksek miktarlarda biriktiğinde, oksidatif stres ve iltihaplanma meydana gelebilir. Oksidatif stres oluşumu artritli kişilerde hastalığın ilerlemesine bağlıdır.
AGEs, doğal olarak pişmemiş hayvansal gıdalarda bulunurlar ve belirli pişirme yöntemleriyle oluşurlar. Kızartılmış, kavrulmuş, ızgara edilmiş, kurutulmuş yüksek proteinli, yüksek yağlı hayvansal gıdalar, AGEs içeriği yüksek gıdalardır.
Bu gıdalar yerine sebze, meyve, baklagiller ve balık gibi besin değeri yüksek yiyecekleri daha çok tüketmek vücudunuzdaki AGEs birikimini azaltabilir.