SAĞLIK MİDE’DEN GEÇER
Sevgili okuyucularım, bugünkü yazımda daha öncede yazdığım bir konuya değinmek istiyorum. Son günlerde spor salonuma gelip de kayıt için başvuruda bulunan arkadaşların ilk sorusu, hocam benim üç ay kadar bir sürem var, beni istediğim şekle getirebilir misin? Yanında getirdiği cep telefonunda örnek gösterdiği sporcu 20 yıla yakın düzenli spor yapmış üst seviye bir atlet. Tabiki her zaman hedeflerin olması gerek, lakin hep gerçekçi ol, kendini ulaşılamayacak hedeflerle avutma. Sağlıklı yaşam için fazla kilolarını hızlı bir şekilde atmaya çalış fakat kendini çok fazla baskı altına aldığında, vücudun stres hormonu ürettiğini unutma. Yürüyüş yapma iyi bir başlangıç olabilir, kilo verebilirsiniz, yalnız bu çok uzun vadeli bir çare olmadığı gibi, verilen kiloların üzerindeki deri gevşediği için, sarkıntı oluşabilir, sıkıştırma egzersizleri yapmazsanız, ortaya istemediğiniz bir görüntü çıkabilir. Eğer bilginiz yetmiyorsa güvenebileceğiniz bir spor salonuna giderek, sıkıntılarınız üzerinde hoca ile görüşüp, size özel programla çalışabilirsiniz. Yukarıda belirtiğim gibi mucizeler ummadan, beklentilerinizi yüksek tutmayarak sporunuzu disiplinle yapıp, beslenmeye dikkat ederek, hedeflerinize en yakın zamanda ulaşacağınıza emin olun. Genel hayatta olduğu gibi, istikrar yani devamlılık ve disiplin yaşamın bir parçasıdır.
Daha önceki yazılarımda ne demiştim: sabırlı olun beslenmenize dikkat edin, besinlerle aldığınız kalori sayısı, harcadığınız kalori sayısını geçmesin. Spordan sonra dinlenin, kendinize sadece yasaklar koymayın, sıkılırsınız ve hedeflerinizden uzak kalırsınız. Sporu zevkle yapın, fazla kilolarınız sadece göze hoş görünmediği gibi, bünyenize vereceği zararlar saymakla bitmez. Verdiğiniz kilolar sadece daha zarif görünmenizle yetmeyecek, merdivenleri çıkarken rahatlığı hissedeceksiniz. Her gün kendinize aldığınız hedefe ulaşılacak diye bir kaide yok, lakin hafta sonunda toplamda aşağı yukarı beklenilen sonuca ulaşmanız yeterlidir. Örneğin haftada 500 gram kilo vermeye çalışın, buna belki ilk günde ulaşacaksınız, bu demek, diğer günler istediğiniz gibi yerim içerim anlamına gelmez.
Herşeyin azı iyi çoğu kötü kaidesinde katılırsam, bu kaideyi spor içinde kullanabiliriz. Sporunda fazlası iyi değildir.
Spor yaparken enerji vücutta mevcut olan, hızlı kullanılabilen protein deposu(birinci depo)aşağı yukarı bir dakikada bittikten sonra, ikinci depo karbonhidrat deposundan enerji alınmaya başlanır, orta hızla yapılan sporda genelde bu depo 25 ile 30 dakikada boşalır, bu esnada üçüncü depodan, yani yağ deposundan ufak tefek destek alınır, karbonhidrat deposu bittiğinde, üçüncü depo yani yağ deposuna girilir. Bu depodaki yağları eritmek için L-Karnitin aminoaside desteğine ihtiyaç vardır. Eğer vücutta yeterince L-Karnitin üretilmiyorsa, yağ kullanımı en fazla 30-35 dakika sürer, spora devam edildiğinde bu sefer kaslara dönülür ve protein yakımına geçilir. Bu bizim için ne demektir. Enerji kazanmak için büyük çabalar harcayıp yaptığımız kasları eritmeye başlarız, daha önceleri ne öğrenmiştik, yağ kullanımı için büyük kaslara ihtiyacımız var demiştik, şimdi bu kasları erittiğimizde, işe yeniden başlamamız gerekmektedir. Bana sorulan en çok sorulardan birisi de, çok karın kasları egzersizi yaptığım zaman, göbek kısmındaki yağlarım daha çabuk mu erir. Hayır, maalesef yağ deposuna girildiğinde vücut kullanılacak yağı keyfine göre, istediği yerden alır, bu yanaklardan veya göbek kısmından olabilir. En iyisi sporu antrenörün önerdiği zamana göre ayarlayıp, abartmamak lazım. Bu arada spor esnasında yaktığınız yağın yanında, spordan sonra daha 23 saat yağ yakımı devam eder. Hepinize spor huzur ve sağlık dolu gönler dileklerimle.