TURİZİMDE EĞİTİLMİŞ VE NİTELİKLİ ELEMANLARIN ÇALIŞTIRILMASI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen haftaki makalemde Mahmutlar’ı turizm yönünden olumsuz yönde etkileyen ve otellerin hemen, hemen tamamının uyguladığı “her şey dahil “ sistemini ele almış ve bu sistemin Türk turizmini önemli ölçüde baltaladığını açıklamıştım.
Bu kez turizm sektöründe çalışanlar üzerinde durmak istiyorum.
Öncelikli olarak bu sektörde görev yapan örneğin; bir otelin müdürünü ele alalım.
Bu kişinin bildiğimiz kadarıyla temel özelliği biraz konuşkan, biraz girişken birazda yabancı dil bilsin diyelim.
Bu özellikler, o otelin müdürü olması için yeterli midir?
Bizce hayır.
Nedenlerinin başında, bir otelin müdürü olmak için öncelikle  bilimsel yönetim konusunda özel bir eğitimden geçerek bu göreve getirilmesi gerekmektedir.
Biz örnek olarak herhangi bir otelin müdürünü ele aldık.
Bu kişiler  o otelde görev yapan resepsiyon ya da kat sorumlusu da  olabilir.
Burada önemli olan konusunda eğitilmiş ve nitelikli elemanların bu turistlik tesislerde çalıştırılmasıdır.
Eğitilmiş ve nitelikli elemanların turistlik tesislerdeki verdiği hizmetler işgücü verimliliğinide olumlu yönde arttırır.
Ancak gördüğümüz kadarıyla eğitilmiş ve nitelikli elemanların çok azı bu sektörde çalıştırılmaktadır.
Bu durum bu sektörü olumsuz yönde etkilemektedir.
Bunun önlenmesi içinde geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda bu kez Akdeniz  Turistlik Otelciler ve İşletmeciler Birliği öncülüğünde bu sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesinde eğitim merkezinin açılacağını ve bu proje kapsamında 500 kişiyi eğiteceklerini 13 Temmuz 2012 tarihli Cumhuriyet gazetesinin Akdeniz ekindeki “Turizime nitelikli eleman yetiştirilecek” adlı bir haberde açıklanmıştı.
Esasında turizimde eğitilmiş ve nitelikli istihdam  açığının çok fazla olduğunu Türkiye İş Kurumu Antalya Müdürlüğü de geçen yıl açıklamıştı.
Gelelim” turist rehberlerinin” durumuna.
Daha önceleri ister ilk okul ister orta okul mezunları olanlar biraz yabancı dil bildikleri takdirde  sözüm ona sözlü sınava girerler kazandıkları takdirde  bir ya da iki aylık kurs görürler ondan sonra turist rehberi olurlardı.
Ama şimdi durum değişti. Artık her önüne gelen turist rehberi olamıyor.
Çünkü TBMM’ce kabul edilen “turist rehberliği yasası” var.
Turizimin gelişmesi yönünden  yaklaşık bir buçuk ay önce çıkarılan bu yasa gayet olumlu ama uygulaması nasıl olacak bunu zaman gösterecek.
SONUÇ:
Turizimin gelişmesi ve toplumunda bu gelişmeden pay alabilmesi için her önüne gelen iş adamının doğayıda katlederek devasa oteller ya da tatil sitelerini yapacakları yerde eğitilmiş ve nitelikli elemanların var olan bu turistlik tesislerde çalıştırılması daha rasyonel olur görüşündeyiz.
Unutmayalım eğitilmiş ve nitelikli elemanların diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de çalıştırılmasına büyük ihtiyaç duyulmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!