TOPLUMAL MÜTABAKAT-Ender Karaca
Bilindiği üzere temsili demokratik parlamenter sistemi benimsemiş ülkelerde örneğin; ülkemizde olduğu gibi seçmenler genel seçimle kendilerini yönetecek olan parlamenterleri seçerler.
Seçtikleri bu parlamenterler de parlamentoya karşı sorumlu olurlar.
Bunun yanında yönetsel işlemin ana özelliği olan;
“Temsilde adalet, yönetimde istikrar” prensibinin yine o parlamento da var olması gerekir.
Şayet, bir parlamentoya seçilen milletvekilleri çoğunluk kavramıyla çoğulculuk kavramlarını birbirine karıştırarak o parlamento da görev yapıyorlarsa yine o parlamento da özellikle “temsilde adalet” prensibinden bahsetmek biraz güç olur.
Neden güç olur?
Çünkü; ülke genelinde ki seçim barajının yüksek olması. Örneğin; yüzde 10’larda kalması yapılan genel seçimlerde yüz binlerce oy alan parlamenterlerin parlamentoya girmelerini engellemiştir.
Bu durum o parlamentoda “temsilde adalet” prensibinin tam olarak yerleşmediğini göstermektedir.
Örnek olarak, birkaç gün sonra yapılacak son anayasa değişikliklerini ele alalım.
Yapılacak bu değişiklikte herhangi bir toplumsal mutabakat sağlandı mı?
Hiç zannetmiyoruz.
Nedenine gelince; parlamento çoğunluğu elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendi görüşleri doğrultusunda hazırladığı son anayasa değişikliklerini muhalefet partilerinin bu konudaki görüşlerini de hiç dikkate almadan referandum yoluyla halka onaylatmak istemeleri,
Zaten “temsilde adalet” prensibinin oluşmadığı bir parlamentoda ister istemez toplumsal mutabakatında sağlanmadığını da göstermektedir.
Esasında anayasal düzen “istikrar” isteyen bir düzendir.
Öyle “biz istedik bu iş oldu” diyerek anayasa maddelerinin sık sık değiştirilmemesi gerekir.
Özelikle değiştirilmek istenen 26 maddelik anayasa değişiklikleri içinde yer alan Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun genel yapısında ki var olan maddelerin referandum yoluyla ve toplumsal bir mutabakata varılmadan değiştirilmek istenmesi ilerde büyük kaoslara (bunalımlara) neden olabilir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki;
Birkaç gün sonra yapılacak anayasa değişikliklerine ait referandum da oy verecek kişilerin özelikle şu anda var olan yargı bağımsızlığının yürütmenin vesayeti altına girmemesi konusunda çok dikkatli davranarak buna göre oy vermelerini tavsiye ederiz.
Ayrıca tüm Mahmutlar halkının Ramazan Bayramını içtenlikle kutlarım.