SÜREKLİ AÇ OLMAMIZIN 4 NEDENİ
Açlık, vücudun daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyduğunun doğal işaretidir.
Acıktığımızda, midemiz guruldayabilir, baş ağrısı çekebilir veya farklı duygu durumları yaşayabiliriz.
Çoğu insan tekrar acıkmadan önce öğünler arasında birkaç saat geçebilir, ancak bu herkes için aynı olmayabilir. Protein, yağ veya yeterince lif içermeyen bir diyetin yanı sıra aşırı stres veya dehidrasyon da dahil olmak üzere bunun birkaç olası açıklaması vardır.
Yeterince protein tüketiyor musun?
Protein, gün boyunca otomatik olarak daha az kalori tüketmenize yardımcı olabilecek açlığı azaltan özelliklere sahiptir. Tokluk sinyali veren hormonların üretimini artırarak ve açlığı uyaran hormon seviyelerini azaltarak çalışır.
Bu etkilerinden dolayı yeterince protein almıyorsanız sık sık aç hissedebilirsiniz.
Birçok farklı gıda protein bakımından yüksektir, bu nedenle diyetiniz yoluyla yeterince protein alabiliriz. Her öğününüze bir protein kaynağı eklemek aşırı açlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünler yüksek miktarda protein içerir.
Protein ayrıca baklagiller, yağlı tohumlar ve tam tahıllar gibi birkaç bitkisel gıdada da bulunur.
Çok fazla rafine karbonhidrat tüketiyor olabilirsin.
Rafine karbonhidratlar yüksek oranda işlenir ve lif, vitamin ve mineraller bakımından daha fakirdir.
Rafine karbonhidratların lif oranı düşük olduğundan, vücut çok hızlı sindirir. Yeterli miktarda tokluk hissi uyandırmadığı için de çok fazla rafine karbonhidrat yediğimiz halde sık sık aç hissederiz.
Ayrıca, rafine karbonhidrat tüketmek kan şekerinde hızlı artışa neden olabilir. Bu, şekerin hücrelerinize taşınmasından sorumlu bir hormon olan insülin seviyesinin artmasına neden olur.
Yüksek kan şekerine yanıt olarak bir kerede çok fazla insülin salındığında, şekeri kanınızdan hızla uzaklaştırır ve bu da hipoglisemi olarak bilinen bir durum olan kan şekeri seviyelerinde ani bir düşüşe neden olabilir. Düşük kan şekeri seviyeleri, vücudunuza daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olduğunu gösterir. Rafine karbonhidratlar diyetinizin düzenli bir parçasıysa, sık sık aç hissetmenizin bir başka nedenidir.
Yeterince uyumuyor olabilirsin.
Yeterli uyku almak sağlığımız için son derece önemli olduğunu biliyoruz.
Yeterince uyumak, iştahı uyarıcı hormon olan ghrelinin düzenlenmesine yardımcı olduğu için iştah kontrolünde önemli bir faktördür. Uyku eksikliği, daha yüksek ghrelin seviyelerine yol açar, bu nedenle uykusuz olduğunuzda daha aç hissedebilirsiniz.
Yeterince uyumak, tokluk hissini destekleyen bir hormon olan yeterli leptin seviyelerinin sağlanmasına da yardımcı olur.
Açlık seviyenizi iyi yönetmek için genellikle her gece en az 8 saat kesintisiz uyumanız önerilir.
Su ihtiyacını karşılamıyor olabilirsin.
Yeterli hidrasyon, genel sağlığınız için inanılmaz derecede önemlidir.
Su oldukça doyurucudur ve yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı azaltma potansiyeline sahiptir. Suyun sizi tok tutmadaki rolü nedeniyle, yeterince içmezseniz sık sık aç hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Susuzluk hissi, açlık hissi ile karıştırılabilir. Her zaman açsanız, sadece susadığınızı anlamak için bir veya iki bardak su içmek yardımcı olabilir.