Sıcak hava kalbi vuruyor
Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Taşdemir, “Yaz aylarında sıcak nedeniyle genişleyen damarlar kalp atışlarını buna bağlı olarak da kalbin iş yükünü artırıyor” dedi
MEMORİAL Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kutay Taşdemir, yaz aylarında aşırı sıcaklarla birlikte kalp krizinin riskinin arttığını belirterek, özellikle güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 ve 16.00 saatleri arasında çocukların ve yaşlıların dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi. Taşdemir, yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcak hava ve iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte kalp hastalığı olan kişilerin ciddi sağlık sorunları ile karşıya kalabileceğini vurguladı.
BOL SU TÜKETİLMELİ
Aşırı sıcak havalarda efora bağlı olarak terlemeyle birlikte sıvı kayıplarının arttığını dile getiren Taşdemir, şunları kaydetti:”Fazla miktarda sıvı kaybı damar yatağı içerisindeki kanın akışkanlığını etkileyerek kalp krizi riskini artırıyor. Yaz aylarında sıcak nedeniyle genişleyen damarlar kalp atışlarını buna bağlı olarak da kalbin iş yükünü artırıyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği ve insan sağlığını etkilediği 10.00- 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerekiyor. Sıcak havada terleme ve sıvı kaybıyla birlikte görülen elektiroid kayıpları da kalp ritmini etkileyerek kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle yazın beslenirken özellikle bol sıvı tüketimi öncelikli tedbir olarak değerlendirilmelidir. Bir erişkinin günde ortalama 2,5 litre su tüketmesi gerekiyor.”