NE YAPARIZ SENDEN SONRA
Diyelim ki Erdoğan Cumhurbaşkanlığını kazandı ve köşke çıktı. Sadece köşkteki koltukla kalmayacak ve başbakanlık koltuğunu da yanında götürecektir.
İşin aslına bakarsanız Sayın Gül’den yana hiçbir sıkıntı yaşamadı AKP iktidarı. Gül, önüne gelen tüm yasaları onaylayarak kanunlaşmasını sağladı.
Peki, durum böyleyken Erdoğan, neden cumhurbaşkanlığı için bu kadar ısrarlıydı?
Yapı olarak emir almayı ya da herhangi bir konuda engellenmeyi sevmiyor. Demokrasi algısı alışılagelmişin çok dışında. “Oy aldım seçildim. O zaman benim dediğim olmalı, yasamada ‘yürütmede J.! Yargıda bana bağlı olmalı.” Dünyada bu şekilde yönetilen ülkelerde var ama o ülkelerde demokrasi yok.
Erdoğan, köşke çıkarsa ayda ortalama 90 saatlik konuşma süresi 180 saate çıkar. Sevenleri soluksuz dinler, sevmeyenler kanal değiştirir izleyecekleri TV kanalı kalırsa eğer.
Sayın Kılıçdaroğlu, büyük bir risk aldı. Parti içinden ve dışından birçok isim Ekmeleddin İhsanoğlu ismine soğuk bakıyor. Gerçi CHP seçmeninin yapısında bu tip davranışlar hep vardır. Tartışır, karşı çıkar ama birleşirler.
Eğer Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın İhsanoğlu, seçilirse Kılıçdaroğlu, bu süreçten en güçlü çıkan lider olur. Aksi durumda örneğin % 45 ve üzeri bir rakamda sıkıntı olmaz ama altındaki bir rakam liderliğini tartışmalı hale getirir.
Sayın Bahçeli, bu seçimlerde en rahat olan lider. MHP’nin ülke genelinde aldığı oy belli. Elinden geleni yaptığını partisine dünya görüşü olarak daha yakın bir ismi aday olarak çıkardığını ama olmadığını ifade edecektir.
Sayın Demirtaş, ilk kez Türkiye vitrinine çıkacak. “Sadece bir bölgenin partisi değiliz.” iddiasında olan HDP’nin alacağı oy ileriki dönemlerde partinin yol haritası olacaktır. Ancak toplumdaki genel intiba şu: eğer ikinci tura kalınırsa AKP ile HDP anlaşır. Çözüm süreciyle ilgili istediği tavizi alan HDP Erdoğan’ı destekler şeklinde.
Bu seçimlerde adaylar ve seçmenler kadar önemli bir başka faktörü de dikkate almak zorundayız.
Ağustos, havaların en sıcak olduğu bir aydır. Hava sıcaklığı ülke ortalamasında 38 dereceye kadar ulaşabiliyor. Özellikle klima ile serinleyen bölgelerde elektrik sarfiyatı en üst noktalara ulaştığı için sıklıkla enerji kesintileri olabiliyor.
Kedilerin vücut sıcaklıkları 38-39 derecedir. Ağustos ayındaki Türkiye ortalamasına neredeyse eşit bir sıcaklık söz konusudur. Dış etkenleri ve trafo merkezlerinin ısı ortalamasını hesapladığımızda bir kedinin trafoya girmesi teknik olarak mümkün değildir. Sayın enerji bakanına şimdiden duyurulur.
Ancak oy sayım işlemleri sürerken lütfen klimalarınızı kapatınız. Mart ayında kediye sığınanların, ağustos ayında klimadan kaçacağını sanmıyorum.