KURBAN BAYRAMI- NAZİF FETHİ YALÇINKAYA

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

27 Kasım Cuma günü inşaallah Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı ve ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.
Kurban bayramında Allah’a yakın olmak niyetiyle mukim ve zengin olan her Müslüman kurban kesmelidir. Çünkü hem Kur’ân’da hem de sevgili Peygamberimizin Sünnetinde kurban kesmeye önemle vurgu yapılmıştır: Yüce Rabbimiz Kevser suresinin ikinci âyetinde “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” buyurmuştur. Sevgili Peygamberimiz (a.s.) ise, “Ademoğlu, kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz” hadisi ile bu ibadetin ne derece faziletli olduğunu ifâde etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1). Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de ihlaslı olmak ve yalnız Allah’ın rızasını gözetmek temel prensiptir. Nitekim Yüce Allah, “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz, fakat, O’na sizin takvanız ulaşır…”[Hac, 22/37] buyurarak bu prensibe işaret etmektedir.
Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim, büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım Annemizi, babamızı, büyüklerimizi, komşu, dost ve akrabamızı ziyaret ederek gönüllerini hoş edelim. Çocuklarımıza göstereceğimiz sevgi ile onlara bayram sevincini yaşatalım.
Yüce Rabbimizin ve sevgili Peygamberimizin emir ve öğütlerine uyarak, bayramlarda mâli imkanlarımız nispetinde yoksul kardeşlerimize yardım edelim, yetimleri sevindirelim, kestiğimiz kurbanların etinden yoksullara da vererek onların da bayram sevincini yaşamalarına vesile olalım. Varsa aramızdaki dargınlıklara son verelim. Hastaları ziyaret edip onlara şifalar dileyelim. Ahirete göçmüş olan büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı hayırla yad edelim.
Kurban bayramı gecesini ibadet ve taatle geçirelim. Zira Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz: “Herkim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini ihya ederse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” buyurmuşlardır. Bayram namazına çıkmadan evvel boy abdesti almalı, güzel kokular sürünmeli ve güzel elbiseler giymelidir. Kurban keserken kurbana yumuşak davranmalı, keskin bir bıçak ile kesmeli, bıçağı kurbanın yanında bilememelidir. Kurbanı kıbleye çevirmeli, kesmeden önce ‘Bismillâhi Allâhu ekber’ demeli ve şu duayı okumalıdır: “Allâhüme hâzâ minke ve leke inne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’lâlemîn.” Bayram namazı için camiye giderken tekbir getirmeli ve bir yoldan gidip başka bir yoldan gelmelidir. Kurban kesildikten sonra şükür namazı kılınmalıdır. Bu namazın birinci rekatında el-Kevser, ikinci rekatında el-İhlâs surelerini okumak daha güzeldir.
Kurbanda 23 vakitteki teşrik tekbirlerini unutmamalıdır. Bu tekbirler bayramdan önce Arefe Günü sabah namazının farzından sonra söylenmeye başlanır, bayramın 4. günü ikindi namazına kadar devam eder..
Bayramlarda Müslümanlar birbirleriyle karşılaştıklarında şu duayı yapmalıdırlar: “Bayramınızı tebrik ederim. Allah sizi ve bizi affetsin. Allah bayramı sizden ve bizden kabul buyursun.”
Bir bayram düşlerim; hesap gününün sonunda “Ey (sadece Allah ve cennetle) tatmine ulaşan insan; gir kullarımın arasına (çünkü cennetin yolu kulların arasından geçiyor) ve gir cennetime!” muştusunun verildiği bir bayram.
İşte o bayramın provasıdır bu bayramlar.
O mutlak bayramlardan bir efilti taşıması dileklerimle mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, milletimizin birlik ve beraberliğine, tüm insanlığın huzur ve barışına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

factorıng

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!