İstikamet nereye?
Mahmutlar’da boş dükkanların yanı sıra devren kiralık dükkan sayısı yüzde 90’lara çıktı. Ayrıca 500 dükkan kiracı bekliyor. Buna rağmen kiralar yüksek. Vatandaş icralık. Borcunu ödeyemeyen esnaf isyanda. Birde krizi bahane edip imkanı olmasına rağmen borcunu ödemeyenler var.
Mahmutlar Post Gazetesi olarak piyasanın sesini dinledik. Esnaf perişan, vatandaş perişan. Muhtar Ahmet Top, ‘Her gün postacı onlarca icra tebligatı getiriyor. Vatandaş icralık olmuş. İki kişiden birisi borçlu’ derken. Esnaf, ‘Bir müşteri bulabilsem devren ucuz pahalı demeden satıp gideceğim’ diyor. Vatandaş,‘Aldığım emekli maaşı yetmiyor aylaca et alamadım etin kilosu bile 55 TL olmuş. Bizde anlayamadık istikamet nereye şaşkınız’ diyor.
“İRTİFA KAYBEDİYORUZ”
Bir zamanlar işyeri açmak için hava parası ödeyen esnaflar dükkanlarını şimdi bir bir kapatıyor. Ekonomik krizve Terör korkusu bahanesiyle turizm tesislerineve Mahmutlardaki evlerine gelmeyen yerleşik Avrupalılar Mahmutlar’ın içinde bulunduğu durumu en şeffaf bir şekilde özetliyor. Onlarca esnaf iş yerlerini kapatarak, pazar yerlerinde tezgah açması Mahmutların irtifa kaybettiğinin bir delili olarak görünüyor.
“İCRALIK DURUMDAYIZ”
Mahmutlar Muhtarı Ahmet Top, ‘Her iki kişiden birisi borçlu’ dedi. Top, “Her gün Postacı muhtarlık ofisime onlarca icralık tebligat bildirisi bırakıyor. Bunların çoğu adresinde yok görünüyor birçoğu da kendisine ait tebligatı almıyor Postacı buraya getiriyor. İşimiz gücümüz icralık tebligatları vatandaşlara ulaştırmak oldu”dedi.
“500DÜKKAN KİRACI BEKLİYOR”
Büyükşehir Yasası ile birlikte kapatılan belde belediyelerinden sonra Mahmutlar’da şehir medeniyeti sekteye uğradı. Bir zamanların en önemli caddeleri olan Vatan Caddesi, Barbaros Caddesi ve Menderes Bulvarı’ndaki esnaflar adeta sinek avlıyor. Mahmutlar’da şuanda 500dükkan kiracı beklerken, bu sayının yükselmesinden korkuluyor.
“KİRALAR ARTIK UCUZLAMALI”
Mahmutlar’da dükkan kiraları çok yüksek. Alanya Merkezdeki dükkanlarla eş değerde olan dükkan kiralarının düşmesini isteyen esnaflar, “Bağkur 400 TL’den 568 TL’ye yükseldi. Vergiler, SSK, kira ve personel ödemelerinin altından kalkamıyoruz. İş yerlerimizi devretmekten başka çaremiz kalmadı. Talep yok, kriz bizi derinden vurdu” dedi.
“ESNAF ÇARESİZ BEKLİYOR”
Adının açıklanmasını istemeyen bir esnaf, “Mahmutlar’daki 100 esnaftan 90’ı devren satılık. Esnaflarımızın çoğu dükkanı devretmek istiyor ama bunu dillendirmek istemiyor çünkü devretmek istiyorum deyince dükkanı yok parasına gidecek kaygısını taşıyor. Biz esnafların hali ne olacak, esnaf odaları ne iş yapar, belediye başkanları esnaf için ne yapıyor?, SSK, Bağkur, vergiler, oda aidatları sanki gelirimiz iyiymiş gibi her yıl zamlanıyor. Kredilere sarıldık. Her esnaf bankaların yolunu tutarak evinin tapusunu ipotek göstererek kredi almak istiyor ve krediyi ödeyemezsem, ‘evimden de olurum’ diye de kaygılanıyor buna bende dahilim. Bizim derdimize kim çare olacak diye kara kara düşünüyoruz. Çaresiz bir şekilde bekliyoruz” dedi.