İnsülin Direncine Karşı Savaş
İnsülin, kandaki glikozun (kan şekerinin) enerji için kullanıldığı hücrelere girmesine yardımcı olan ve pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Yemek yediğimiz zaman kan şekerimiz yükselir ve pankreas insülin hormonu üretir ve kana salar. Sonrasında kan şekeri normal seviyeye düşer ve o aralıkta tutulur.
İnsülin direnci dediğimiz ise bu olayın tam olarak gerçekleşememesidir yani yağ, kas ve karaciğer hücreleri insüline iyi cevap veremez ve glikozu kolay bir şekilde hücre içine alamazlar. Sonuç olarak pankreas daha çok insülin üretir.
-Kimler İnsülin Direncine Sahip Olmaya Yatkındır
Fazla kilolu veya obez ve hareketsiz yaşama sahip kişiler.
45 yaş ve üstü kişiler ve ailesinde diyabet tanısı konuş kişiler.
Yüksek tansiyon veya anormal kolesterol seviyesine sahip olanlar.
Gestasyonel diyabet geçmişi olan kadınlar ve polikistik over sendromuna sahip kadınlar.
Kalp rahatsızlığı ve felç geçmişi olan kişiler.
-İnsülin Direncine Karşı Öneriler
Sağlıklı kilo aralığında olmak.
Özellikle bel bölgesindeki fazla kilo, insülin duyarlılığını azaltır ve tıp 2 diyabet riskini arttırır. Bu yüzden ideal kiloya inme hedefiyle kalori kısıtlı diyet uygulanarak kilo kaybı sağlanması insülin duyarlılığını arttırmak için etkilidir.
Dengeli miktarlarda ve kaliteli karbonhidrat tüketmek.
Kan şekerini yükseltmesi bakımından karbonhidratın türü ve miktarı oldukça önemli. Karbonhidratı bir öğünde çok fazla bir öğünde az miktarda tüketmek yerine, her öğünlerde yakın miktarda karbonhidrat tüketmek insülin direnci için daha sağlıklıdır.
Ara öğünlerde karbonhidratı tek tüketmemek..
Karbonhidratı protein veya yağ kaynağı olan besinlerle birlikte tüketirsek kan şekerimiz daha yavaş ve dengeli yükselir bu da insülin direncine karşı istediğimiz bir olaydır. Örnek olarak, elma yanında süt, muz yanında fıstık ezmesi, leblebi yanında ayran gibi.
Düzenli spor yapmak.
Aerobik ve direnç egzersizleri, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Etkisini arttırmak için ise bu iki egzersiz türünü birlikte uygulayabilirsiniz.
Lif alımını arttırmak.
Birçok çalışma yüksek lif alımı ile insülin hassasiyeti artışı arasında ilişki olduğunu saptadı. Liften zengin besinlere örnek olarak işlenmemiş tahıllar, kabuklu meyveler ve sebzeleri düşünebiliriz.
Beslenme alışkanlığına tarçını eklemek.
Araştırmalar tarçının, şekerin hücrelere taşınmasında kas hücrelerindeki glikoz reseptörlerinin daha erişilebilir ve verimli hale gelmesine yardımcı olarak insülin duyarlılığını artırdığını göstermektedir. İçtiğimiz süte veya suya 1 çay kaşığı kadar ilave edebiliriz.