HAYAT BİR SİNEMA-Sudi Çandır

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başroldeyseniz: Eğer siz yaşam denilen filmin başrolündeyseniz, filmi oynarken bütün kameralar, film bittiğinde ise bütün gözler sizin üzerinizdedir.
   İyi adamı oynarsınız genellikle. En kahramanı, en seveceni, en romantiği, en adaletliyi tarif ederler ve bu rolün nasıl oynanması gerektiğini öğretirler size.
    Kurtlar vadisi filminin başrol oyuncusunun sokakta yalnız gezmediğini, kendisini oynadığı karakterle eş tuttuğunu okumuştum bir yerlerde.
 Oysa film bittiğinde hiçbir şeydir oyuncu.
Yücelttiği sadece girdiği karakterdir.
Yardımcı oyuncu: Esas oğlanın sahnede olmadığı dönemlerde göz önüne çıkar.
Varlığının tekbir sebebi vardır o da başoyuncuya yardımcı olmak, onun manevra alanını genişletmek bazense onun yerine tehlikeye girmek.
  Esas kız: İki işlevlidir, aslında istemediği biriyle istediği biri arasında mekik dokur.
Ama ne olursa olsun esas kızı filmin sonunda esas oğlanın kollarındadır ya ölüsü ya dirisi.
   Figüran: Bunlar her yere koşarlar, boğuşurlar, dayak yerler, horlanırlar yani anlayacağınız başlarına her türlü kötülük gelir. Filmin ağırlığını en çok bunlar çekerler.
   Film bittiğinde ise ellerine üç otuz para tutuşturulur ve sokağa bırakılır.
Eğer tecavüzcüyü oynamışsa sapık diye damgayı yer. Kötü adamsa kalleş, iyi adamsa babacan olarak anılırlar. Tek ortak yönleri bütün filmlerde bir şekilde görünmek zorundadırlar zira bununla yaşamlarını sürdürürler.
  SİYASET BİR OYUN
Başrol: Bir yere adaysanız başrolü kaptınız demektir. Artık bütün gözler üzerinizdedir. Bir anda ya kahraman ilan edilirsiniz yâda hain. Ama reklâmın iyisi kötüsü olmaz mantığı en çok bu gibi durumlarda geçerlidir. Eğer kaybetmişseniz bile kazananın her hatası sizin doğru hanenize bir artı puan olarak yazılır.
Hiçbir şey yapmasanız dahi birileri bir yerlerde sizin adınızı binlerce defa telaffuz eder.
 Başrolü kapmışsanız bütün sular bir süreliğine size doğru akar.
Eğer o suyu doğru yöne aktaramamışsanız, birde kıvrak kulaçlarınız yoksa boğulursunuz.
Yardımcı oyuncu: Siyasette bir ele bağlı parmaklar gibidir.
Onlar çalışır, onlar üretir onlar pişiriri siz yersiniz. Eğer parmaklarınız görevini yapmıyorsa yâda yapamıyorsa kolunuz yok demektir.
   Esas kız: Siyasetteki mantığı makam demektir. Öyle yâda böyle o artık sizindir ancak yinede çok bağlanmamak gerek. Çünkü size gelene dek kaç başrol oyuncusundan boşandığını bilmeniz gerek. Vefası yoktur. Güçlüyseniz sizinle değilseniz sizden sonra gelenledir.
   Figüranlar: Siyasette hiçbir çıkarı olmadan birilerini bir yerlere taşımak için bağırıp çağırıp ortalığı ayağa kaldıranlardır.
  Film bittikten birkaç hafta sonra yüzleri dahi hatırlanmaz. Silinir giderler hafızlardan.
Ancak en içli ve duygulu olanlar onlardır. Kabuklarına çekilip içten içe isyan eder ama durumu belli etmezler. Ve ilk oyunlarında bir önceki filmin kahramanını alaşağı ederler. Çok sevdiğim bir söz vardır,” Siyasette, karı koca arasında ve devlet işinde kimse kimseye teşekkür etmez, çünkü herkes kendine oynar” diye. İyi sahneler diliyorum. Yolunuz mavi olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!