Hashimoto Tiroiti
Hashimoto tiroiditi gelişmiş ülkelerdeki en yaygın hastalıklardan biridir. Hastalarda metabolizma hızını ayarlayan tiroit hormonlarının azalmasıyla kilo alımı belirginleşebilir. Aynı zamanda aşırı halsizlik, düşük konsantrasyon, kuru cilt, soğuğa intolerans gibi semptomları yaygındır. Tedavisinde ise standarta ek olarak beslenme ve yaşam tarzı değişikliğiyle ilgili ilerlemeler gösterilmektedir.
Diyet ve yaşam tarzı Hashimoto’yu nasıl etkiler?
Diyet ve yaşam tarzı, Hashimoto’nun yönetiminde hayati rol oynar, çünkü birçok kişi semptomlarının ilaçlarla bile devam ettiğini fark eder. Ayrıca, hormon seviyelerinde değişiklik olmadıkça semptom gösteren birçok kişiye ilaç verilmez. Dahası, araştırmalar, iltihabın çok çeşitli Hashimoto semptomlarının ardındaki itici bir faktör olabileceğini düşündürmektedir çünkü inflamasyon genellikle diyete bağlıdır.
Hashimoto hastalığı olan kişilerde, yüksek kolesterol, obezite ve diyabet geliştirme riski daha yüksek olduğundan, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de diğer rahatsızlık riskinizi azaltmanın anahtarıdır. Araştırmalar, belirli yiyecekleri kesmenin ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın semptomları ve yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösteriyor. Ayrıca, bu değişiklikler iltihabı azaltmaya, yüksek tiroid antikorlarının neden olduğu tiroid hasarını yavaşlatmaya veya önlemeye ve vücut ağırlığını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir.
Uzak durulması gereken yiyecekler.
Aşağıdaki yiyecekleri ortadan kaldırmak veya kısıtlamak, Hashimoto semptomlarını azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir:
Eklenti şekerler ve tatlılar: enerji içecekleri, kekler, dondurma, hamur işleri, kurabiyeler, şekerlemeler, şekerli tahıllar, sofra şekeri vb.
Fast food ve kızarmış yiyecekler: patates kızartması, kızarmış tavuk vb.
Rafine tahıllar: beyaz makarna, beyaz ekmek, pirinç, simit vb.
Yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve etler: dondurulmuş hazır yemekler, margarin, pastırma, sosis, salam vb.
Tiroiti yavaşlatan bazı sebzeler: lahana, brokoli, karnabahar, turp, brüksel lahanası, şalgam.