Gözler AİHM’de
Mart 2014 tarihinden itibaren kapısına kilit vurulacak olan Belde Belediyelerinin gözü kulağı (AİHM) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde. Büyükşehir Kanununa yapılan itirazın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinden sonra Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan belde Belediyelerinin kapatılması kesinleşti. İç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından gözler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine çevrildi.
AİHM kararları ile ilgili olarak bir açıklama yapan Mahmutlar İlçe Platformu Başkanı Sudi Çandır, Mahkemenin bu yıl içerisinde karar vermesini beklediklerini söyledi. Mahmutlar İlçe Platformu olarak konuyu AİHM’e taşıdıklarını hatırlatan Çandır, Mahkemede kapatılan Belde Belediyelerini savunacak olan Avukatlara Belediye Başkanları tarafından vekâlet verildiğini açıkladı. AİHM sürecinden umutlu olduklarını ifade eden Çandır’ın açıklaması şöyle, “Büyükşehir Kanunuyla kapatılan Belde Belediyelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapmış oldukları itirazla ilgili olarak karar aşamasına gelinmiştir. Konunun takipçisi Kapatılan Beldeler platformu Başkanı ve eski Menemen Seyrek belde Belediye Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ ile yapmış olduğum görüşmede, AİHM tarafından konunun önemsendiği ve bu yıl içerisinde kararın verileceği yönünde bilgiler aldım. Kapanan Belde Belediyeleri adına 3 belediye Başkanından vekâlet alarak Avukatlara gönderdim. Mahmutlar, Kargıcak ve Demirtaş Belediye Başkanlarımız konuya müdahil olarak elimizi güçlendirmişlerdir” dedi. SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Türkiye’de Bütünşehir uygulamasına ilk olarak 2009 yılında geçildiğini. Bu uygulamadan dolayı, Avrupa yerel Yönetimler Özerklik sözleşmesinin ihlal edildiğini savunan Çandır, “Avrupa Konseyi’nin 47 üyesinden biri olan Türkiye; 1993 yılında Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymuştur. Sözleşme hükümlerine göre, yerel yönetimlerin sınırlarında bir değişiklik yapılması gerektiği hallerde, yerel halkın görüşüne referandum gibi araçlar yoluyla başvurulması zorunluluktur. Oysa Türkiye’de 2008 yılından bugüne toplam 1815 belediye, yerel halkın görüşü alınmadan kapatılmıştır. Kısacası Avrupa Yerel Özerklik Sözleşmesinin ruhuna aykırı davranılmış ve Sözleşme ihlal edilmiştir. AİHM’in Beldelerin referandum yapılmadan kapatılmasını dikkate alarak vereceği bir iptal kararıyla, Büyükşehir uygulaması devam ederken Bütünşehir uygulaması rafa kalkacaktır. Mahkemenin vereceği İptal kararının ardından, kapanan Beldelerde referandum yapılacak ve halkın rızası alınacaktır” dedi. 2013 yılında Türkiye ile AB arasında yapılan bir anlaşmayla AİHM kararlarının bağlayıcı hale geldiğini hatırlatan Çandır, Eskiden uygulanan para cezası sisteminin sona erdiğini ve AİHM tarafından verilen kararların uygulanmak zorunda olduğunu söyledi.
MAHMUTLAR, KARGICAK VE DEMİRTAŞ ELELE
Beldelerinin kapatılmaması için her platformda mücadele veren Mahmutlar, Kargıcak ve Demirtaş Belediye Başkanları, AİHM’de görüşülecek olan davaya müdahil oldular. Kapanan Beldeler platformunun Avukatlarına yetki veren Başkanlar, Beldelerinin Mahalleye dönüştürülmesinin bölge halkını üzdüğünü ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirttiler. Yetki Belgelerini Platform başkanı Sudi Çandır’a teslim eden Başkanlar, Evrensel hukukun vereceği karara saygı duyacaklarını dile getirerek, kararın bir an evvel verilmesi dileklerinde bulundular.
CAN, FRANSA YOLCUSU
Mahmutlar Belediye Başkan Vekili Avukat Murat Can, Kasım’ın ilk haftasında Fransa’ya gidecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Türkiye’de kapatılan Belde Belediyeleri ile ilgili olarak yapacağı görüşmeye katılacak olan Can, Bir hukukçu olarak konuyu yakından takip ederek, Uluslararası bir mahkemede Mahmutlar’ın haklarını savunacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bulunduğu Strazburg’da yapılacak olan görüşmelerin ardından geniş bir açıklama yapacağını kaydeden Can, “Haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Uluslararası hukukun vereceği bir karar içimizdeki tüm kuşkuları giderecektir” dedi.
AİHM BU KANUNU İPTAL EDECEK
İzmir, Menemen eski Seyrek Belediyesi Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ,2009 yılından beri sürdürdükleri mücadelede sona gelindiğini ve AİHM kararının Beldeler lehine sonuçlanacağına inandığını belirtti. Nurgül Uçar Aktuğ, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine açtığımız davayı kesinlikle kazanacağız. Yüzde Yüz kazanacağız” şeklindeki sözleri tüm kapanan beldeler için umut ışığı oldu.
helal sana başkan bir belde kurulurken referandumla kurulması şartı varken kaldırıllırken bel kaldırırım anlayışını yanlış buluyorum birileride bu yanlışlığa karşı mücadele ediyorsa bize düşen başkan nurgül hanımı desteklemek
helal sana başkan bir belde kurulurken referandumla kurulması şartı varken kaldırıllırken ben kaldırırım anlayışını yanlış buluyorum birileride bu yanlışlığa karşı mücadele ediyorsa bize düşen başkan nurgül hanımı desteklemek
bakın kardeşlerim servi beldesi bingöl ilinin üç ilçesinden büyük bir belde bir mahallesi tamamen güvenlik açısından boşaltılmış göç eden mahalle sakinleri adana, mersin, istanbul ve bingöl il merkezine göç ettirilen 228 aileye geri dönüş parası ödenmiş ama 228 aileden 6 aile dönmüşsede adresleri halende göç ettikleri illerde iddia ediyorum servi beldesinde halen ikamet edip orada ikamet edip maaş alan en az 15 aile nüfusu 65 kişi olanların halende ikametleri servi beldesinde dışında ve sen 29 kişi 2000 altıda diye beldeyi düşürüyorsun hiç bir hukuk sistemi bunu kabül etmez