GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SEÇİM HİKÂYELERİ
1950 yılından bu güne kadar yapılan her seçimin farklı bir konusu, şarkısı ve afişi olmuştur. İlk afişli seçim yarışı Demokrat Parti ile CHP arasında yaşanmış.
1950 Yerel seçimlerinde iktidarda olan Demokrat Partinin “Pahalılık var” diyorlar.
Şekerin kilosunu 5 Liraya yedirdiklerini unutma sloganı, CHP’nin “Atatürk ve İnönü CHP’nin başlarıdır” afişiyle yarışmış.
1955 yılında DP “Dağlar yol, viraneler bağ oldu” söylemine CHP “ne yazık ki traktörü, öküzle çekiyoruz” afişiyle yanıt vermiş.
1960 ihtilalından sonra 1963 yılında yapılan seçimler Adalet partisi ile CHP arasında kıyasıya bir yarışın başlangıcı olmuştur.
AP “Su ve yol ana davalarımızdandır” CHP “Silah gidecek, barış gelecek” diye rekabet etmişler.
1968 yılında yapılan yerel seçimlerde parti sayısı artmış ancak yarış yine AP ile CHP arasında “solculuk ve sağcılık vurgularının ön planda olduğu bir atmosferde AP’nin baraj ve su, CHP’nin milli petrol vaatleriyle yaşanmış.
Türkiye’de, Bülent Ecevit’in başında olduğu CHP “sev kardeşim ve hayat bayram olsa” isimli seçim şarkılarını kullanan ilk parti olmuştur.
1977 yılına gelindiğinde AP’nin “Avrupa’yı Asya’ya bağladık” CHP’nin ise “hızlı ve hakça gelişme” sloganları yarışmıştır.
Aynı yıllarda MSP’nin “ağır sanayi hamlesi” MHP’nin “Türk İslam sentezi ve Komünizme geçit yok” çıkışlarının yanı sıra CHP’nin Yeni bir Türkiye, AP’nin Öztürk Serengil’e okuttuğu ‘Milliyetçi Zühtü’ şarkıları hatırlarda kalanlardandır.
1984 yerel seçimlerinde ANAP’ın “Arım balım peteğim” silip süpürmüştür.
1989 yerel seçimlerine damgasını vuran isim Erdal İnönü, unutulmayanı ise “Vatandaşı limon gibi sıktınız” sözleri olmuştur.
Yıldırım Gürses’in “Müjdeler olsun, Refah geliyor, Adil düzen geliyor, Refah geliyor” şarkısı Erbakan’ı gelecek yıllarda iktidara taşımış.
Çiller’in iki anahtar, Yoncimikin ANAP için uyarladığı “Aboneyim abone” şarkısı. 1999 seçimlerinde Ecevit’in “Gözün aydın Türkiyem’ çıkışı MHP’den Mustafa Yıldızdoğan’ın “Ölürüm Türkiyem” şarkısıyla karşılık buluyordu.
Sonraki yıllarda rüzgârı arkasına alan parti AKP oldu.
“Adaylar içinden bir seni seçtik” şarkısını CHP için okuyan Kenan Doğulu’nun karşısında ki isim “Haydi Anadolu AK AK” diyen Uğur Işılak oldu.
Her dönemin kendi ruhuna uygun şarkılar ve afişler partilerin kıyasıya yarışının itici gücü olmuştur.
Liderlerin açık oturumlarla görücüye çıktığı dönemler gerilerde kaldı.
Bu geleneğin sürmesini çok isterdim.
Erbakan’ın “Milli sanayi ve ağır sanayi hamlesi” Türkeş’in, Komünizme karşı olan vurguları. Demirel’in, barajlar kralı ve milletin babası unvanı.
Ecevit’in tam bağımsız Türkiye ve NATO karşıtı çıkışları hatıralarımızdan asla silinmeyecek. Genel seçimlere sayı günler kala bu devre ait hikâyelerin sonraki yıllarda tatlı birer anı olarak anılmasını diliyorum.