Eyvah eyvah!
7 Haziran seçimlerindeki siyasi belirsizlikten kaygılanan esnaf,“1 Kasım’daki seçimlerde tek başına iktidar daha iyi olur, siyasette istikrar önemli” diyerek tercihini AKP’ye kullandı. 1 Kasım seçimlerinden sonra beklediği istikrarı bulamayan esnaf bazı günler siftah bile edemez durumda kaldı. Çoğu esnaf kredilere sarılırken, yüzlerce esnafın kepenk kapattığı haberleri esnaf odaları başkanlarından geldi.
DEMİR: ‘600 ESNAF DÜKKANINI KAPATTI
2014-2015 yılı toplamında bin 300 işyerinin kendilerine kayıt yaptırdığını, buna karşın 600 işyerinin terk işleminde bulunduğunu belirten Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, esnafın önünü göremediğini söyledi. Demir, “Yarının ne olacağı belirsiz. Piyasa bir düzene girmedi. Sezonun kötü geçmesinden dolayı bir kısım esnaf ‘Acaba 2016 daha kötü olur mu?’ endişesi içerisine girdi. Esnafın bir kısmında 2016’da daha çok zarara girebileceği endişesiyle kiralayarak veya dükkanını devrederek başka bir iş kurma düşüncesi de var ama bu çoğunlukta değil. Daha doğrusu esnaf kararsız. Bence çok karamsar olmamak lazım. Çünkü hükümet turizmciye çeşitli destekler verme kararı aldı” dedi.
DEĞİRMENCİ: TERK SAYISI REKOR SEVİYEDE
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de “2014’de odamıza çeşitli mesleklerden 162 esnaf kaydı yapılmakla beraber, yılsonunda 55 esnafın işyerini kapattığını gördük. 2015 yılı sıkıntılı bir sezondu. Bu sezon içerisinde kayıt sayımız arttı. 198 işletme odamıza kayıt yaptırmasına rağmen, terk sayısı ise 367’yi buldu. Yani 367 esnaf işletmeciliği bıraktı. Bu terk sayısı geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımız zaman rekor denilebilecek bir seviyede. 2015 turizm sezonunun kötü gittiğini herkes biliyor. Rusya’dan dolayı da yüzde 30 civarlarında eksik gelen turist sayısı etkiledi. Türkiye’de ister istemez de ekonomik sıkıntılar baş gösterdi ve bu terk sayısı da arttı. 2016 da bu gidişatla, eğer bazı önlemler alınmazsa hem işsizlik artışından, hem de işyeri terkleri açısından daha da çetin bir yıl olacak gibi gözüküyor. Asgari ücret bin 300 TL oldu. Sadece bu değil, çeşitli yükler de geldi. İşletmecilerin bu yükleri kaldırma imkanı bu ekonomik ortamda yok. Esnafa verilen destekler var. Belki bunlar bir nebze rahatlama sağlayacak ama önümüzdeki tablo çok daha karanlık olduğu için esnafa verilecek küçük desteklerin çok nefes aldırmayacağı kanaatindeyim. Hükümet özellikle asgari ücret ve sigorta primleriyle ilgili mutlaka esnafa destek vermeli. Yoksa bu yükün altından büyük şirketler dahi kalkamaz. Yılbaşı öncesinde birçok büyük şirkette işten çıkarmalar başladı. Üzerlerinde tazminat yükü de olduğu için işletmeler 2016’dan önce birçok personelini çıkardı. 2016’da belki yeni veya bir kısım personelle yollarına devam edecekler” şeklinde konuştu.