ÇİFTCİDE 2 TL MARKETTE 20 TL
Alanya’da üreticilerden 2 TL’ye alınan salatalığın pazarda 15 TL’ye, zincir markette 20 TL’ye satılması üreticileri isyan ettirdi. Hükümet yetkililerine seslenen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe devletin denetim mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini söyledi
ÖRTÜALTI yaş sebze ve meyve üretiminin merkezi Alanya’da salatalığın fiyatı 2 TL’ye düştü. Salatalığın fiyatının bir anda 2 TL’ye düşmesi üreticiyi çıkmaza soktu. Üreticilerden 2 TL’ye alınan salatalığın pazarda 15 TL’ye, zincir markette 20 TL’ye satılması ise üreticileri adeta isyan ettirdi. Göktepe, konuyla ilgili Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile görüştüklerini belirtti. Hükümet yetkililerine seslenen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe devletin denetim mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini söyledi.
‘ÜRETİCİLERİN MALİYETİNİ ÇIKARMASI İMKANSIZ’
Üreticilerin 2 TL üzerinden satılan salatalığın maliyetini çıkarmasının imkansız olduğunu belirten Göktepe, “Üreticiler çok ciddi bir emek veriyor. Yaz aylarında sıcak hava yoğun şekilde hissedildiği için üreticiler çok zorluk yaşayarak üretim yapıyor. Komisyoncular, hal dernek başkanları ve üreticilerle görüştük. 2 TL üzerinden salatalığın maliyetlerini çıkarması imkansız. Ardından pazara gidip fiyatları kontrol ettiğimizde 10-15 TL arasında olduğunu gördük. Ardından zincir marketlere gittik. Zincir marketlerde salatalık 19.90-20 TL. Ne bizim üreticimizden çıkan ne salatalıkla ilgisi var ne de hale gelen ve pazara çıkmayı bekleyen salatalıkla ilgisi var. Hatta pazarda tüketiciye ulaştırılan salatalıkla da hiçbir ilgisi yok. Bunları tüketiciler yerinde görebilir” dedi.
‘TARLADAKİ FİYATLA ZİNCİR MARKET ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR’
Tarladaki fiyat ile zincir marketteki fiyat arasına bin katı fiyat farkı olduğunu ifade eden Göktepe, “İnsan üretici ve tüketici olarak üzülüyor. Bu noktada devlet büyüklerimize, yetkili birimlere denetim yapılması için ricada bulunuyoruz. Üreticinin emeğinin hakkının yenmesini kabul edemeyiz. Fiyatın bu kadar düşmesini şuna yoruyoruz. Halde komisyoncu arkadaşlardan pazarda talep noktasına geldiğimizde burada miktar tonaj olarak değişmiyor. Hatta yaz aylarına girdiğimiz için düşebiliyor. Nisan ayının başında bir seradan 1 ton ürün çıkıyorsa, bugün 4 ton ürün çıkıyor. Ürün fazlalığından dolayı arz-talep dengesiyle bu düşüyor. 2 TL kabul edilmez bir rakam. Komisyoncular ve hal dernek başkanları da ‘Üreticiler için elimizden geleni yapıyoruz. Salatalığın depoda kalmaması ve ileride çöpe dökülmemesi için elimizden geleni yapacağız. Yeter ki fiyat biraz artsın” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN YÜCEL ÜRETİCİNİN YANINDA
Göktepe, konuyla ilgili Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile görüştüklerini belirtti. Başkan Yücel’in üreticiden alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtacağını söyleyen Göktepe, “Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, önceki dönemlerde üreticinin kabul edemeyeceği şekilde ve tüketiciye de arada marj farkıyla ulaşırken, yine müracaat ettiğimizde gerekeni yaptı. Üreticinin o anda tatmin olabileceği fiyatla ürünlerine talip oldu ve tüketicilerimize de ücretsiz dağıttı. Bunu her zaman yerel yönetim yapacak değil ancak biz yine müracaat ettik. Başkan Yücel de ürünü üreticiden alarak buradaki tüketici, ihtiyaç sahipleri, depremzede misafirlere ulaştırmak noktasında bütün gayreti göstereceğini söyledi. Komisyoncu ve hal dernekleri başkanları da bu konuda yardımcı olabileceğini ifade etti. Bu durum düzelmezse, yakında yayla kesimlerinde de salatalık üretilecek. O sürece kadar 6-7 TL’nin altında ürün satıldığında üretici zarar edecek. Bu süreçte Başkan Yücel’e hassas davrandığı ve üreticinin yanında olduğu için, hal dernek başkanlarına teşekkür ediyorum. Yerel noktada devletin denetim mekanizmalarının devreye girmesi ve mutlaka aradaki yüzde binlik farkın olmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.