Çandır yasayı AİHM’e taşıdı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

candırMahmutlar ilçe Platformu Başkanı Sudi Çandır, Anayasa Mahkemesinin kararından sonra iç hukuk yollarının tıkandığını belirterek, “Daha önce beyan ettiğimiz gibi iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, AİHM’e, büyükşehir kanununun iptali için davamızı açtık” dedi. Dava dilekçesini ve formunu Fransa’daki mahkemeye gönderen Çandır, itiraz dilekçesinde şu ifadeleri kullandı.
“12 Kasım 2012 Tarihinde 6360 sayılı Kanunun olarak bilinen Büyükşehir yasası TBMM den onay almıştır. Yasa 5 Aralık 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Anayasa Mahkemesine yapılan itiraz 12 Eylül 2013 yılında reddedilmiş ve Büyükşehir kanununa yapılan itirazlar konusunda iç hukuk yolları tükenmiştir. Mahmutlar’da 1973 yılında Danıştay’ın kararıyla yapılan referandumda, köy halkı belde olmak için oy kullanmıştır. Alınan bu sonuçtan sonra 12898 sayılı karar ile 20 Aralık 1973 yılında Belde olmuştur. 1975 yılından bu güne kadar hızlı nüfus artışıyla büyüyen, özellikle yurtdışından aldığı yoğun göçten dolayı Avrupa ve hatta dünyanın birçok ülkesinden gelen insanların yerleşim merkezi olmuştur. Mevcut nüfusu 26.400 olan beldede, yabancı yerleşimci sayısı ise 11.000 civarındadır. Büyükşehir kanununda yer alan ilçe olma kriterlerine uygun olan Mahmutlar bu kapsamında dışında bırakılmıştır. Merkez ilçeye 11 Kilometre mesafede bulunan Beldenin yazlık nüfusu turizmden dolayı 100.000 civarındadır. Beldenin yabancılar tarafından tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri, belediye hizmetlerinin aksaksız yürütülmesidir. Belediye öncülüğünde yabancılar konseyi kurulmuş ve olası sorunlar işbirliği ile çözülmüştür. Söz konusu 6360 sayılı kanunla birlikte Belde Alanya’ya bağlı bir mahalle statüsüne düşürülmüştür. Bu yasanın ön hazırlık safhasında ve sonrasında, yerel halkın görüş ve önerileri alınmamıştır.1973 yılında Danıştay’ın aldığı referandum kararıyla belde olan Mahmutlar, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartnamesinin 5 Maddesinde sözü edilen; Yerel Yönetim sınırlarının korunması, “Yerel yönetimlerin sınırlarında, mevzuatın elverdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz”. Hükmüne aykırı davranılmıştır. Çağdaş demokrasilerin yerinden yönetimleri teşvik ettiği bir dönemde, Türkiye’de son 5 yıl içerisinde 1834 belediye kapatılmıştır. Bu şekilde ülkede bulunan toplam belediyelerin yarısının tüzel kişiliği referandum yapılmadan sona erdirilmiştir. Mahkemenizin bu müracaatımızı inceleyerek, yerinden yönetimlerin desteklenerek demokrasinin güçlendirilmesi, Halka danışılmadan sadece ‘siyasi bir kararla’ kapatılan belediyelerin tüzel kişiliklerinin yeniden kazandırılması, Referandumla belde olan Mahmutlar’ın tüzel kişiliğinin yine referandumla belirlenmesi yolunda karar alarak, Büyükşehir kanununun iptal edilmesini yüce mahkemenizden talep ediyorum.”
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!