Çakır: İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonudur!”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

alaattin çakırİnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Rixos Ankara Oteli’nde düzenlenen “Türkiye 3. Genişletilmiş İnşaat Sektörü Değerlendirme ve İstişare Toplantısı” yoğun katılım ile gerçekleşti.
5 federasyon, 45 birlik ve 120 bin üyesi bulunan ve sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olan İMKON’un düzenlediği “Türkiye 3.Genişletilmiş İnşaat Sektörü Değerlendirme ve İstişare Toplantısı” İMKON Genel Sekreteri Alaattin Çakır’ın açılış konuşmasıyla başladı.
İnşaat sektörünün, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonu olduğu vurgusunu yapan Çakır, “Tüm Türkiye’de yapılanmaya hızla devam eden İMKON, sektör taleplerini hassasiyetle takip etmektedir.”dedi.
İMKON genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yaptığı konuşmasında, inşaat müteahhitlerinin ve sektörün bir çok sorunu olduğunu ve yıllardır devam eden bu sorunlara rağmen sektörün hızla büyüdüğünü, sektörün enerjisiyle Türkiye ekonomisinde önemli bir sinerji yarattığını belirtti.
Tellioğlu; sektöre dair geçmişteki birçok sorunun bugün hala sürdüğünü ifade ederek, İmar Kanunu’nun bunların arasında yer aldığını söyledi. İmar Kanunu’nun Kentsel Dönüşüm Kanunu ile çelişen yanları bulunduğuna işaret eden Tellioğlu, “Bizim talebimiz, İmar Kanunu ve inşaat sektörü ilgili müteahhitlik mesleki hizmet kanunun çıkarılması ve ilgili kanunların bir bütünlük içerisinde birbirini tamamlaması ve sağlıklı işlemesidir. Tüm bu sorunlara çözüm getirmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üzerinde çalıştığı, ‘Müteahhitlik Hizmet Yasası, bir an evvel TBMM gündemine getirilip, yasalaşmalıdır.” dedi
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında; inşaat sektörünün Türk ekonomisinin dinamosu olduğunu ve mesleki itibarının korunması gerektiğini ve sektörün son 5 yıldaki büyüme ve istihdam artışının yüzde 15’ini tek başına sağladığını söyledi.
İnşaat sektörünün çimento, seramik, demir-çelik gibi ilgili sektörleri de geliştirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “2013 yılı itibarıyla sektörün Türkiye’ye getirdiği döviz 33 milyar dolar. Türkiye’nin 33 milyar dolar daha az borç almasını sağlıyoruz. Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Sektörün yaşadığı sıkıntılara ilişkin de görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu, yanlışları olan müteahhitlerin piyasadaki işi bilen ve düzgün iş yapan diğer müteahhitlerin ismini lekelediğini dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektörünün sağlıklı envanterinin çıkarılamadığını belirtti. Sektörde çalışanların mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarının önemine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde çok tehlikeli ve tehlikeli meslekler sınıfına giren işlerde söz konusu belgeye sahip olmayanların çalışamayacağını kaydetti.
Sektörün, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu ve Tellioğlu ile düşüncelerinin aynı paralelde olduğu vurgusunu yapan Hisarcıklıoğlu; İMKON ile TOBB’un Müteahhitlik Meslek Yasasıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve en kısa zamanda tamamlanıp, meclis komisyonuna sevk edileceği müjdesini verdi.
Sektör adına oldukça verimli geçen toplantının sonuç bildirgesinde; müteahhitlik meslek hizmet yasasının bir an önce çıkarılması hususunda karar alındı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!