BİR DÜNYA POLİTİKASI
Ortada sıcak bir konu var. Yurdumuzda ve dünyada güncel basına bir bomba gibi düştü, “İsrail’in yardım gemimize baskını. Baskın şehitlerimize ve bütün şehitlerimize Allah Rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Bu olayın yurdumuzdaki tepkilerini izledik, izliyoruz. Dünyadaki tepkileri ise “Ateş düştüğü yeri yakar” sözü ile birebir uyumlu.
Okurlarıma dünyanın bu dört şımarık çocuğun politikasının temel unsurunun açıklamanın tam zamanı. Kam bu dört şımarık (İngiltere- Yunanistan- İsrail- Ermenistan)
60’lı yıllar Türkiye için yeni bir çağın başlangıç yıllarıdır. Siyasetten, yazarlara, edebiyattan, sanata yurdumuzun bütün değerlerinin uyanışı, ele alınışı ve en önemlisi (sağ, sol) düşünceleri ve bunun sokağa dökülüşü bu yıllara girer. Bu arada birkaç grupta vardır ki bunlarda çağın dünya görüşlerini takip edip toplumu bilgilendirmek için çırpınıp durur. Örneğin “küreselleşme” yani ülkelerin kendi değerlerini tek bir dünya görüşü içinde toplama. Buna önce, ülkelerin dev ticari kuruluşlarını ve basın kuruluşlarını bir araya getirerek başladılar. Çünkü bu iki kuruluşlar ülkelerinin toplumlarında yönlendirici konumunda idiler.
İşte tam bu safhada, bu dört şımarık çocuğun dünya politikasındaki yeri öğrenildi. Toprakları küçüktü, tarım ve ziraatları doyurma için yeterli değildi, İngiltere Sanayisi ve dünyaya yayılma ile içlerinde en sağlamı oldu. İsrail savaş sanayi ile bir şeyler toplanmaya çalışıyor. İsrail Yahudilerin, Ermenistan Ermenilerin yıllarca acı çektikten sonra sahip oldukları topraklarda yaşam savaşı veriyor, ve bunlar çok eskiden beri dünyaya yayılmış, bulundukları ülkelerde söz sahibi olmuşlar, o ülkelerin her kesimde otorite kurmuşlar. Yeni dünya örgütlerinin temellini oluşturmuşlar. Sevgi ve saygı değer okurlarım “Arife tarif gerekmez”
Hoşça kalın