BİLMEYENLER İÇİN HER YÖNÜYLE CENNET HURMASI
Trabzon hurması, cennet hurması, ambe gibi birçok adı ile bilinse de herkes için ortak fikir, bal gibi tadıyla bu meyvenin ne kadar lezzetli olduğudur. Anavatanı olan Çin’de binlerce yıldır yetiştirilmekte olan bu meyvenin yüzlerce çeşidi olmakla birlikte hachiya ve fuyu çeşitleri en popülerleri arasındadır.
Kalp şeklindeki hachiya hurmalarının tadı buruktur çünkü tanen adı verilen ve olgunlaşmamış meyveye acı bir tat veren bitki kimyasalları açısından zengindir. Bu hurma türü yemeden önce tamamen olgunlaşmış olmalıdır.
Fuyu hurma ise hachiya hurmasından farklı olarak, gevrek, domates şeklindedir ve tamamen olgunlaşmamışken bile tüketilebilir.
Cennet hurması taze, kurutulmuş veya pişmiş olarak yenebilir ve dünya çapında yaygın olarak jölelerde, içeceklerde, turtalarda, körilerde ve pudinglerde kullanılır. Bu meyve sadece lezzetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek bileşenlerle doludur.
İşte hurmanın çeşitli sağlık yararları:
Vitamin ve minerallerce zengindir.
Cennet hurması iyi bir tiamin, riboflavin, folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Sadece bir hurma, bağışıklık fonksiyonu, görme ve cenin gelişimi için kritik olan yağda çözünen bir vitamin olan A vitamininin önerilen alımının yarısından fazlasını içerir.
Trabzon hurması, vitamin ve minerallerin yanı sıra sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek tanenler, flavonoidler ve karotenoidler dahil olmak üzere çok çeşitli bitki bileşikleri içerir.
Hurmanın yaprakları da ayrıca C vitamini, tanenler ve lif bakımından yüksektir ve ayrıca terapötik çaylarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir.
Antioksidan kaynağıdır.
Cennet hurmasının içinde ve kabuğunda da yüksek konsantrasyonlarda bulunan güçlü antioksidanlar olan flavonoidler bakımından yüksek diyetler, daha düşük kalp hastalığı riski, yaşa bağlı zihinsel gerileme ve akciğer kanseri ile ilişkilendirilmiştir.
Hurma ayrıca birçok parlak renkli meyve ve sebzede bulunan bir pigment olan beta-karoten gibi karotenoid antioksidanlar açısından da zengindir.
Ek olarak, 37.000’den fazla kişide yapılan bir araştırma, yüksek oranda beta-karoten alımına sahip olanların tip 2 diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Lif oranı yüksektir.
Çok fazla kolesterol, özellikle “kötü” LDL kolesterol, kalp hastalığı, inme ve kalp krizi riskini artırabilir. Meyve ve sebzeler gibi çözünebilir lif oranı yüksek yiyecekler, vücudun fazla miktarda kolesterolü atmasına yardımcı olarak yüksek kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Cennet hurması, LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen yüksek lifli bir meyvedir.
Lif, düzenli bağırsak hareketleri için de önemlidir ve yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Cennet hurması gibi çözünür lif açısından zengin besinler, karbonhidrat sindirimini ve şeker emilimini yavaşlatır, bu da kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca lif, bağırsaklarınızdaki “iyi” bakterileri beslemeye yardımcı olur, bu da sindirim sisteminizi ve genel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir.
Nasıl tüketelim?
Tatlı isteğine birebir olan puding tarifini denemenizi tavsiye ederim. Tam olgunlaşmış bir adet cennet hurmasını, 1 tatlı kaşığı kakao tozu veya tarçın ile karıştırıp, 1 yemek kaşığı tahin ilave ederek tüketebilirsiniz.