1. Haberler
  2. Güncel
  3. BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yıllardır bildiğimiz gibi ilk 6 ay sadece anne sütü bebekler için kuşkulanılmaması gereken bir ihtiyaç. 6 aydan itibaren ise artık anne sütünün verdiği enerji ve besin değeri yeterli gelmiyor ve ek gıdaya başlanıyor. Ek gıdaya geçişte ise bebekler, hazır market formülaları veya ev yapımı mamalarla besleniyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken durumlar ve belli yaşa kadar kaçınılması gereken besinler vardır. Bu konulara değinmek istiyorum.

Öneriler

Öğün araları ortalama 3 saat olmalıdır.

Yoğurt evde günlük olarak hazırlanmalıdır.

Yapılan püreler bekletilmemelidir.

Taze meyve suları ve sebze çorbası, 1-2 tatlı kaşığı miktarı olarak verilmeye başlanır ve yavaş yavaş arttırılır.

Hazır Bebek Formülaları

Isıl işlemden geçmiş yağsız süt veya soya ürünlerinden üretilen hazır mamalar, bitkisel yağlar, vitamin ve minerallerle zenginleştirilerek anne sütüne en yakın olacak şekilde üretilir. Yeterince besin tüketmeyen yürümeye başlayan bebekler haricinde hazır mamaların kullanımı genellikle gereksizdir (hastalık durumları harici).

Ev Yapımı Mamalar

Hazırlanırken uygulanması gereken adımlar vardır.

Taze ve kaliteli meyve, sebze ve et seçin.

Kullandığınız tüm malzemelerin güzelce temizlendiğinden emin olun.

Besin değerinde kayıp olmaması için yiyecekleri aşırı pişirmekten kaçının.

Tuz ve şeker eklemeyin.

Kolay püre kıvamına gelmesi için yeterince su ekleyin.

Bakteri oluşumuna karşı bebeğin tek seferde tüketebileceği kadar yiyecek ısıtın.

Bunlara ek bebeklerin 1 yaşına gelmeden önce tüketmemesi gereken besinler vardır. Bunlar:

İnek Sütü; Tam yağlı inek sütü ile beslenen bebeklerde daha düşük demir, linoleik asit ve E vitamini ve aşırı miktarda sodyum, potasyum ve protein alımı gözlemlenmiştir.

Yumurta Beyazı; Yumurta sarısı miktarı arttırılarak verilebilirken, yumurtanın beyazı bebeklerde alerjiye neden olabileceği için verilmemelidir.

Bal; Bebeklere şifa olsun düşüncesiyle verilmemelidir çünkü bal bir bakteri çeşidi olan clostridium botulinum sporlarına sahip olabilir ve bebeğin tüketiminde ölüme dahi varabilen toksik etki yaratabilir.

Yağlı Tohumlar ve Ezmeleri; Fındık, fıstık gibi büyük taneli ve zor yutulan yiyecekler boğulma riski oluşturabilirler.

Bebeğin Gelişimine Dikkat

  • Bebekler kilo oranlarında bir azalma yaşarsa yani kilo alımında azalma, kilo almama veya verme durumlarında enerji / besin alımları dikkatle izlenmelidir.

Boy uzama hızı azalır veya durursa: potansiyel yetersiz beslenme, tespit edilmemiş bir hastalık veya her ikisi de iyice araştırılmalıdır.

Kilo alımı boyuna göre çok daha hızlı ilerlerse: verilen formülanın enerji değeri, tüketilen formüla miktarı ve yarı katı ve sofralık yiyeceklerin miktarı ve türü değerlendirilmelidir. Bu bebekler yetişkinlik çağlarında obez olma riskine sahiplerdir. Bu yüzden çok dikkat edilmeli.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!