ALMANYA’DA YAŞLI NÜFUSUN YAŞAMI-Ender Karaca

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2000 yılından bu yana Almanya’ya ne zaman gelsem, özellikle yaşlı nüfusun hangi koşullar dikkate alınarak nasıl yaşadıklarını hep merak ederim.
Evet, her insan yaşlanır ve bu dönemde yaşlı kişilerin aradığı en önemli unsurun başında sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşama arzusu gelir.
Bu arzunun sağlanması için de özellikle devletin tüm koşullar dikkate alınarak bu yaşlı kişilerin yanında olmasi gerekir.
İşte Almanya’daki tüm yaşlı nüfusun özellikle sağlığı sosyal devlet ilkesine uygun bir şekilde devlet tarafından güvence altına alınmıştır.
Bazen burada yaşlı kişilerle karşılaşıyor ve konuşuyoruz.
Örneğin; geçen hafta Kiel’de yapılan bir festivalde yaşlı bir Alman bayan havanın soğuk olmasına rağmen tek başına bir kafeye geliyor, içecek ve yiyeceğini sıraya girerek alıyor ve kasaya hesabı ödeyerek kafedeki bir masaya oturuyor.
Dikkat ettik gayet dinç ve güleryüzle yandaki masada oturan bizi selamladıktan sonra konuşmaya başlıyoruz.
90 yaşında olduğunu, 2. Dünya Savaşı’nda evlerinin bombalandığını, ancak bu badireden zor da olsa kurtulduklarını, eşinin ise yakın bir zamanda vefat ettiğini ve evinde tek başına yaşadığını anlatıyordu.
Gayet temiz ve bakımlı olan bu yaşlı bayan sağlıklıydı ve yaşama son derece bağlıydı.
Hatta haftanın belirli bir gününde yaşına uygun bir şekilde kapalı yüzme havuzunda hocalar eşliğinde su sporu yaptığını, bu ve buna benzer aktivitelerin devlet tarafından karşılandığını açıklıyordu.
Geçen Ağustos ayında bu kente geldiğimiz zaman deniz kıyısındaki bir kafede otururken, yine yaşlı bir Alman çift ile tanıştık.
Bu kişilerin de yaşı 85-90 arasındaydı.
Bu yaşlı çift de, 2. Dünya Savaşı’nda evlerinin bombalandığını, ancak bu badireden kurtulduklarını belirterek, şu an da kendi evlerinde sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşadıklarını anlatıyorlardı.
Bu konuşmalarımız arasında 90 yaşındaki yaşlı bayan bize dönerek;
“ Daha yapacağımız çok işler var” dedi.
Yapacakları işler bahçelerindeki çiçeklerin düzenlenmesi ve sebze-meyve ekim işiydi.
Bu yaşlı kişileri neden örnek olarak dile getirdik?
Çünkü tüm yaşamları devlet güvencesi altına alınarak planlı bir şekilde düzenlenmişti.
İster istemez bizim toplumda yaşayan yaşlı kişiler ile Alman toplumunda yaşayan yaşlı kişilerin yaşam düzeylerini karşılaştırdığımız zaman, arada kıyaslanmayacak ölçüde fark olduğu görülecektir.
Bu farkın bir nebze de olsa kapatılması en büyük dileğimizdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!