SAPADERE KANYONU
Yaklaşık on gün önce bu yörede bulunan ancak yeni tanınmaya başlanan Demirtaş beldesi civarındaki Sapadere Kanyonuna gittik.
Yeni, bu kanyona gidenler bilirler, 2008 yılında Alanya Kaymakamı Sayın Hulusi Doğan’ın öncülüğünde bu kanyon turizme kazandırılmıştır.
Sayın Hulusi Doğan’a bu çabalarından dolayı teşekkür ederiz.
Ancak iki sene önce bu kanyona gittiğimiz zaman gördüğümüz aksaklıklar aradan 2 sene geçmesine rağmen henüz giderilmemiştir.
Şöyle ki;
Bu kanyona gezilip görülmesi için gidilen ancak bazı bölümleri bozuk olan ve bir türlü yapılmayan yaklaşık 20 kilometrelik yolun durumunu ele alalım.
Öncelikle bu kanyona gelmeden önce bu yol üzerinde bulunan taş ocaklarında, çıkarılan taşları taşıyan ağır tonajlı kamyonların belli mesafeye kadar kullanarak bu yolu bozdukları,
Bu taş ocaklarından sonra yaklaşık 15 kilometrelik yolun da bazı bölümleri özellikle bu kanyona yaklaşırken çok bozuktu.
Esasında bozuk olan bu yolun aradan üç yıl geçmesine rağmen neden yapılmadığını da anlamakta zorluk çekmekteyiz.
Gelelim bu kanyonun etrafına;
Her ne kadar Sapadere Kanyonunun içi olan ve yaklaşık 600 metreyi bulan bölümü gayet güzel bir şekilde yapılmasına rağmen kanyon dışı herhangi bir düzenleme yapılmadan bakımsız bir şekilde kendi haline bırakılmıştır.
Denilebilir ki bu kanyon üç sene önce açıldığı için bazı sorunlar yaşanabilir.
Biz de deriz ki oluşan bu sorunlar kartopu gibi büyümeden zamanında gerekli önlemler alınarak bu kanyonun da çağdaş işletmecilik anlayışına göre çalıştırılarak tüm yerli ve yabancı turistlere tanıtılması gerekirdi.
Bunları neden dile getiriyoruz?
Çünkü bu yörede belki daha keşfedilmemiş doğal güzellikteki nice yerler bulunabilir ve bulunan bu yerler de turizme kazandırılabilir.
Ancak bu yerlerin de mutlaka devlet desteği ile turizme kazandırılması gerekir kanısındayız.
Unutmayalım, bu kanyonda aksayan bu gibi sorunlar yetkililerce bizzat yerinde görülür ve çözüm için gerekli önlemler alınır.
Bu sorunların çözüm yeri de Sapadere Köyü muhtarlığı değil, Alanya Kaymakamlığıdır.
Gidin bakın Kuzey Avrupa kentlerine,
Örneğin Almanlara ait Schleswig kenti yakınında bulunan ve ormanla gölün birleştiği bir alanda on asır önce kurulan Wikinglere ait olan 8-9 köy evini öyle güzel koruyor ve tanıtıyorlar ki belki her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist bu yeri görmeye geliyor.
Peki, biz ne yapıyoruz?
Yöremizde bulunan ve eşsiz bir doğal güzellikteki Sapadere Kanyonuna ait yaklaşık 20 kilometrelik bozuk olan yolu bile aradan üç yıl geçmesine rağmen gerekli onarımları yapmadan kendi haline bırakıyoruz.
Unutmayalım, turizmde Alanya ve yönetimi yalnız deniz ve kum olarak değil, doğal güzelliklerini de ön plana alarak değerlendirmemiz gerekir görüşündeyiz.