Tuğçe Yatmaz

FAYDALARIYLA BİRLİKTE BAHAR AYLARININ MEYVE VE SEBZELERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baharın gelmesiyle bazı meyve ve sebzelere tekrardan kavuşuyoruz. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmenin önemini herkes biliyor artık. Hem daha ekonomik hem de taze olmasıyla besin değerleri oldukça yüksek. Bakalım bahar aylarında tükettiğimiz meyve ve sebzelerden ne gibi faydalar alıyoruz.

 

Enginar

Tam bir karaciğer dostu olan bu sebze, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sitemi için de mükemmel bir besin. Aaynı zamanda kötü kolesterolün düşmesine ve iyi kolesterolün artmasına yardımcı. Soyması ve saklaması biraz zahmetli olduğu için maalesef pahalı bir sebze ve ülkemizde çok tüketilmemekte.

 

Bezelye

Bitkisel protein kaynağı sebzelerden biri olan bezelye magnezyum, potasyum gibi mineralleri içermekte. İçeriğindeki karotenoidler ve flavonoller bezelyenin vücuttaki inflamasyona karşı savaşmasını da sağlıyor.

 

Bakla

Doğal dopamin kaynağı bu sebze, zihinsel sağlığımızın korunmasında yardımcı. Sindirim sisteimini destekleyerek, hazmı kolaylastırır. A ve C vitamininden zengin olan bakla, vücudu kalp hastalıklarından korur.

 

Ispanak

Ispanağı yıllardır iyi bir bitkisel demir kaynağı olarak biliriz ama tek sağlık yararı bu değil. Aynı zamanda kalsiyum ve K vitamini oranı yüksek bir sebzedir. Kemik sağlığı için de faydalı bir sebzedir.

 

Semizotu

Bitkisel omega 3 yağ asidi kaynağı olduğu için kolesterol değerlerini düzenlemeye yardımcı ve kalp sağlığı için faydalı bir sebzedir. Bol lifli ve tok tutucu özelliği olduğu için bu sebzeyi öğünlerinize dahil ederek daha besleyici bir menü oluşturabilirsiniz.

 

Marul

Düşük kalorili ve su oranı yüksek bu sebze kilo vermek isteyenlerin bolca tüketebileceği besinlerden. A ve C vitamini kaynağı, salatalarınızda bolca kullanın.

 

Kivi

Yüksek lif, antioksidan ve C vitamini kaynağı olan bu meyve aynı zamanda bağırsak sağlığı için de çok değerli. Kabızlık sorunu olanlar beslenmesinde daha çok yer verebilir. Potasyum içeriği yüksek olduğu için de tansiyona iyi gelen meyvelerden biri.

 

Çilek

Tam bir C vitamini kaynağı olan çilek, antioksidan oranı yüksek bir meyvedir. Cilt sağlığına iyi gelir, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcıdır. Vücutta sakinleştirici bir etki yarattığı için strese iyi gelir.

 

Yeşil erik

Antioksidan bakımından zengin olan bu meyve aynı zamanda yüksek oranda C vitamini içerir ve bu sayede vücutta demir emilimini arttırır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı bu meyve aynı zamanda bağırsak dostu olan lif kaynağı. Düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde denge sağlıyor. Fakat bu güzel meyvenin ödem yapmaması için tuzla tüketmemek lazım.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!