1. Haberler
  2. Güncel
  3. Fenercioğlu, “Alanya iyi yönetilmiyor”

Fenercioğlu, “Alanya iyi yönetilmiyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti (ALGC) tarafından başlatılan “Alanya’nın Değerleri” etkinliğinin konuğu olan Fenercioğlu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu Alanya’nın sorunlarına çarpıcı çözüm önerilerinde bulundu

FENERCİOĞLU A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti (ALGC) tarafından başlatılan “Alanya’nın Değerleri” etkinliğinin konuğu oldu. Fenercioğlu Alanya’nın sorunlarına çarpıcı çözüm önerilerinde bulundu. İşte Fenercioğlu’nun açıklamalarından satırbaşları;

‘ALANYA’DA BİNA DEĞİL, ADA BAZLI DÖNÜŞÜM YAPILMALI’
Alanya’nın en büyük sorunlarından olan kentsel dönüşüme değinen Fenercioğlu, “Alanya’nın gündeminde yıllardır kentsel dönüşüm konusu var. Biz de mesleğimiz gereği bildiğimiz kadarıyla bu gündemin hep yanında olmaya çalıştık. Son bir aydır ülkemizde ve Akdeniz çanağında deprem sıklığı arttı. Deprem hayatımızın bir gerçeği. Deprem önlenmesi zor bir doğa olayı olduğu için tedbirin alınması gerektiğini hep söylüyoruz. Yurt dışında özellikle Japonya’da 9 şiddetinde depremde insanlar gülüp geçerken biz burada 5 şiddetinde depremde okulları tatil ediyoruz. Arada maalesef bakış acısı farkı var. Kentsel dönüşüm konusu maalesef hep deprem olduğu zaman gündeme geliyor. Hem ülkemizde hemde Alanya içinde bu durum böyle. Kentsel dönüşümde çok eksik var. Son 10 yıldaki yapı stoğunun değiştirme hızıyla devam edersek Türkiye’nin eski yapı stoğu 100 yıl içinde değişebiliyor. 100 yılda artan nüfusu hesap edersek 120-130 yıla tekabül eder. Maalesef bu konuda çok geriyiz. Ülkemizin birçok şehri Cumhuriyet öncesine dayandığı için eski yapılaşmalar var. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde ada bazlı kentsel dönüşüm projeleri uygulanıyor. Antalya’nın Kepez bölgesinde kentsel dönüşüm çalışması başladı. Alanya Belediyesi’nin Cumhuriyet Mahallesi’nde devam eden bir çalışması var. Alanya’da maalesef bizim bireysel bazda kentsel dönüşüm adı altında utandığımız binasal dönüşümler yapılıyor. Şuan bölgemizde kentsel dönüşüm röntgeni bu şekilde. Bunlar tabi ki çok yetersiz binasal dönüşümler. 5 katlı bina yıkılıp tekrar yerine 5 katlı bir bina yapılıyor. Bu durum şehre altyapısından yollara kadar etki ediyor.

‘ALANYA’NIN ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLMELİ’

Son dönemde Alanya’nın trafiğinde ciddi sorunlar var. Mühendis gözüyle altını çizerek söylüyorum, Alanyamız o kadar güzel ki buraya gelen insanlara ‘dur’ demek yanlış. Niye yanlış onunda altını çizerek söylüyorum, dünyada bizim gibi çok bölge var. Yurt dışındaki sistemlerde altyapı sorunları çözülmüş, sosyal yaşam buna adapte olmuş ve insanlar yarışıyor. Oradan mülk almak için ve buradaki fiyatların 5 katı. Orada bu durum eleştiriden ziyade övgüyle bahsedilen bir durum. Biz hazırlıksızız olduğumuz için eleştiriyoruz. Alanya’da 2 sene sonraki durumu kim kestirebilir bilmiyorum. Yapılan daireler bittiği zaman mevcut nüfusun yüzde 20 artar diye tahmin ediyorum. Özellikle Mahmutlar ve Avsallar bölgesinde ciddi yapılaşmalar var. Demirtaş, Türkler ve Payallar’a ciddi yapılaşmalar devam ediyor.

‘ŞAPKAYI ÖNÜMÜZE KOYMAMIZ LAZIM’

Şuan Alanya’da çok ciddi barınma problemi var. Öncelikle yerli vatandaşın barınma sorununu çözmemiz lazım. Alanya’da belli bölgelerde arsa maliyeti olmadan devletin hazineden destek alınarak kamu yerlerinin üzerine yapılaşma yada müteahhitlerin desteği ile Alanya’daki barınma sorunu çözülebilir. Bizde müteahhitlik yapıyoruz ama şapkayı önümüze koymamız lazım. Şuan müteahhitler son iki yıldır Türkiye’nin değil dünyanın ortalaması üzerinde Alanya’da paralar kazanıyorlar. Burada kazanırken aynı zamanda müteahhitler belli çanakta bütçe oluşturarak hem şehre destek hem de sosyal proje oluşturarak belli alanlarda özellikle kamu personelinin ve ihtiyacı olan insanlara lojmanlar yapılabilir. Zaten bunun başka çözümü de yok. Şuan orta gelirli bir yerlinin Alanya’da ev alma şansı zaten yok. Şehre hizmet noktasında bunlar yapılabilir. Herkes taşın altına elini koyarsa müteahhit kar gözetmezse bir havuz oluşturularak bu iş yapılabilir. Alanya’da inanılmaz kira fırsatçılığı var. Üniversitemiz büyüdü ancak şuan öğrencilerinde barınma sıkıntısı var. Alanya’nın bir diğer önemli eksiği de yurt.

ALANYA’DAKİ ESKİ YAPILARIN YÜZDE 80’İ RİSKLİ

Alanya’da bugün analiz yapılsa şehir merkezindeki eski yapıların yüzde 80’i riskli çıkar. Tosmur, Oba, Mahmutlar’ın merkezilerindeki binaların hepsi riskli çıkar. Şuan ki yönetmeliğe göre 2000 yılı öncesi yapılan yapıların çoğu riskli. Bugün cami ve okullara girsek içinden çıkamayız. Özellikle okullara analiz yapılması lazım. İstanbul’da güçlendirme çalışmaları var. Alanya’da da güçlendirme çalışması yapılması lazım. Bu gibi çalışmalar devlete ciddi bütçe oluşturuyor, bunlar hayırsever ve biraz da kamu gücüyle yapılması gerekiyor.

‘OTELİN YIKILARAK KONUTA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ TURİZME ZARAR VERİR’

Alanya’nın Konaklı Mahallesi’ndeki 500 odalı otelin yıkılarak konuta dönüştürülmesi turizme zarar verir. Ancak Alanya şehir merkezindeki ekonomik ömrünü tamamlamış, ticari getirisi olmayan yapıların yıkılması gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!