ELMA ÇEŞİTLERİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en popüler ve yaygın olarak tüketilen meyvesinden olan elma, kolay erişilebilir olmasının ve raf ömrünün uzun olmasının yanı sıra son derece besleyicidir. Lif, vitamin, mineraller ve polifenoller açısından zengindirler.

Polifenoller, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşan moleküller olan bir grup antioksidandır. Sağlık yararlarının yanı sıra, antioksidanlar kanseri, iltihaplanmayı, kalp hastalığını ve kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir.

Polifenoller, farklı elmaların karakteristik renklerine ve tatlarına sahip olmasının bir parçasıdır ve elma çeşitlerinin sağlık yararlarını etkileyen, önemli ölçüde değişen miktarlarda ve türlerde polifenoller içerir.

 

Kırmızı Elma

Elma denilince, filmlerde, çizgi filmlerde ve tablolarda görülen klasik kırmızı elma gelir genelde aklımıza, bu elma koyu kırmızı renge ve tatlı bir tada sahiptir.

Araştırmalar, kırmızı kabuklu elmaların diğer çeşitlere göre daha fazla antosiyanidin içerdiğini gösteriyor. Antosiyanidinler, meyve ve sebzelerde kırmızı, mavi ve mor tonlardan sorumlu pigmentlerdir. Ayrıca polifenol grubuna ait antioksidanlardır.

Antosiyanidinlerin yanı sıra, epikateşin, flavonoidler, flavonoller ve floridzin adı verilen yüksek düzeyde polifenoller içerir. Araştırmalar, tüm elma çeşitleri için kabuktaki antioksidan içeriğinin posadan daha yüksek olduğunu belirlemiştir.

Kırmızı elma hem kabuğunda hem de posasında en fazla kalsiyuma sahip olan elma çeşididir.

Golden Elma

Adından da anlaşılacağı gibi Golden elmaları kırmızı değil sarı kabukludur. Bunun nedeni, meyve ve sebzelerde sarı ve turuncu renklerden sorumlu pigmentler olan karotenoid içeriklerinden kaynaklanmaktadır.

Polifenoller gibi karotenoidler de bir grup antioksidandır. Karotenoidler, antioksidan aktivitelerinin yanı sıra göz ve kalp sağlığına da fayda sağlar ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir.

Golden elma hem kabuğu hem de posasında bir miktar demir, çinko ve potasyum mineralleri içerir.

 

Yeşil Elma

Yeşil elmayı parlak yeşil rengi ve hafif mayhoş tadıyla biliriz. Diyet listelerinde de sıklıkla gördüğümüz bu meyve diğer türlerine kıyasla renginden belli olduğu gibi antosiyanidin içermez. Yine de yeşil elma başka faydalara sahip.

İdrar söktürücü etkisi nedeniyle ödem atımına yardımcıdır, bu yüzden ödem attıran su tariflerinde yeşil elma da yer alır.

Cilt sağlığına faydalıdır.

İshal, kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelir

Diş sağlığına oldukça faydalı olan yeşil elma aynı zamanda ağız kokusunu azaltmaya da destek olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!