1. Haberler
  2. Güncel
  3. NE KADAR SPOR YAPMALIYIZ?

NE KADAR SPOR YAPMALIYIZ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

erdal kopyalaSevgili okuyucularım, daha sağlıklı, mutlu, kaliteli ve uzun bir yaşam için hangi sporu seçmeli, ne kadar spor yapmalısınız? Uzun yaşamak, hayatı zinde, kaliteli, nitelikli geçirmek istiyorsanız spor yapıyor olmalısınız ya da en yakın zamanda spora başlamalısınız! Fiziksel görünüşünüzü güzelleştirmek ve zindelik sağlamak için yarışmalara katılacak profesyonellikte sporcu olmak zorunda da değilsiniz. Buna sizi kimse zorlayamaz, lakin kendinize hedef koymanız şart.
“Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme” bütünü kas gücünü, dayanıklılığı, koordinasyonu artırıp, kardiyovasküler uyumu sağlar, şişmanlık riskini azaltır, daha mutlu ve stressiz bireyler yaratır.
Doğru kilo kaybı yağ kaybıdır; bunun için vücudun “çalışan işçileri” olan kas kitlesini artırmalı metabolik faaliyeti yükselterek yağ yakımını hızlandırmalısınız. Bunun en temel  yolu da diyet programları için her zaman söylediğimiz “kişiye özel” ilkesinin spor programları için de uygulanmasından geçmektedir. Kendi vücudunuza, yaşam şartlarınıza ve isteğinize uygun bir spor seçip o sporu yapmayı sürdürmelisiniz. Ben bunu peki nasıl öğrenebilirim, nasıl tespit ederim diye sorunuzu da, kaliteli spor salonlarına giderek iyi eğitim görmüş, bir eğitmene danışabilirsiniz.
Son araştırmalar kadınların son yıllarda uyguladıkları ağır diyet ve sporla bünyelerindeki yağ oranını tükenmeye yakın hale getirdiklerini, bunun da kısırlığa giden sonuçlara neden olabileceğini, hamile kalmakta zorlanabileceklerini göstermiştir.
Dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, harcanan eforun şiddeti, yani yoğunluğudur. Spor hekimi efor testiyle egzersiz nabzını belirleyebilir. Eforunuzun yoğunluğu, egzersiz yaparken ıslık çalmanızın veya yanınızdakilerle konuşmanızın mümkün olacağı bir şiddette olmalıdır. Ayrıca, egzersiz yoğunluğu çok hafif de olmamalı, ter atılmalıdır.
Benim önerim kilo kontrolü için haftada en az 2, kilo kaybı içinde haftada en az 4 kez spor yapılmalı. Spor öncesi ne çok aç, ne de tok olmalısınız. Sıvı alımını takip etmelisiniz.
Eğer hiç spor yapmayıp, hareket aktiveleriniz çok azsa, sağlığınızı ciddi şekilde riske atıyorsunuz. Az hareket bile hareketsizlikten iyidir. Azar azar başlayın, performansınız yükseldikçe yaptığınız aktiviteyi artırın. Az da olsa hareket ediyorsanız daha fazla fayda sağlamak için biraz daha aktif olmalısınız. 10 dakikalık aktivitelerle başlayıp, birkaç hafta içinde bunu günlük 30 dakikaya, daha sonra da 60 dakikaya çıkarmak hedefiniz olmalı. Bu aktivelerin, düzenli egzersizin faydalarını hissediyor olmalısınız.. Amacınız bunu artırmak her güne yaymak ve aktivite süresince hafif ısınma hissedip hafif şekilde nefes nefese kalmak olmalıdır. Bu süreci atlatıp, kasları egzersizlere alıştırdıktan sonra, aktivite süresince ciddi ısı artışı hisseder, nefes nefese kalırsınız. Egzersizin sağlığınız açısından faydalarını görmeye başlamış olursunuz. Eğer performansınızdan memnunsanız ,bu seviyede tutmak için çalışın, artırmak niyetindeyseniz bir egzersiz uzmanı eşliğinde çalışın. Diğer yazılarımda ne demiştim, spor üç sütun üzerine kurulmuştur: Spor, beslenme ve de dinlenme, bu saydıklarımın birisini aksattığınızda veya abarttığınızda bedeniniz size ters tepki gösterebilir. Spor yapıyorum diye bu size, herşeyi yiyip içebilirim özgürlüğünü vermemektedir. En önemlisi ne demiştim, besinlerle alınan enerji kaynakları ile harcanan enerjinin eşit olması.
Hepinize spor, sağlık, mutlu ve huzur dolu günler dileklerimle.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!