SOSYAL YAŞAMDAKİ YERİMİZ (2)
Ülkeler arasındaki sosyal yaşamdaki yerimizin ne durumda olduğunu örnekler vererek geçen hafta yayımlanan makalemde dile getirmiş-tim.
Bu kez Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yazılı ve görsel medyada yer alan haberinde 2018 yılı Yolsuzluk Algı Endeksinde 180 ülke arasında Türkiye’nin 41 puanla 78’nci sırada yer aldığını açıkladı.
Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı bu rapora göre ülkeler genelinde yolsuzlukların arttığı ve 180 ülkenin değerlendirildiği bu endekste ülkelerin üçte ikisi 100 puan üzerinde yapılan değerlendirmede 50 puanın altında alan ülkelerin “Yolsuz Ülkeler” arasında yer aldığını ve nedenlerinin başında hukuk devleti’nin ve demokratik kurumların zayıfladığını, sivil toplum ve bağımsız medyanın toplumdaki alanlarının daraltılması durumunda bu ülkelerde yolsuzlukların artış gösterdiğini açıklamışlar.
Son yıllarda sekiz ve dokuz puan kaybeden Macaristan ve Türkiye’yi buna örnek olarak göstermişlerdir.
Bu durumu Türkiye’nin 5 yılda 8 puan gerileyerek “kısmen özgürden özgür olmayan ülkeler” kategorisine indirildiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilir.
Bu konuyu sayısal olarak açıklarsak, Türkiye demokrasi geleneği olmayan ülkeler örneğin, Kuveyt gibi ülkeler arasında 41 puanla yer aldığı görülmüştür.
Bu örgütün hazırladığı raporda birinci sırada 88 puanla Danimarka, ikinci sırada 87 puanla Yeni Zelanda, üçüncü sırada Finlandiya 85 puanla yer almıştır.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve bu derneğin başkanı E. Oya Özarslan, “Son 5 yıldır dünyada yolsuzluk notu en düşen ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin demokrasi yerine melez rejimler arasında anıl-maya başlanması ülkemiz için bir sinyal niteliğinde” olduğunu açıklamıştı.
Konu üzerinde yapılan bir değerlendirmede yolsuzlukların önlenmesi için toplum olarak bizlerin (yöneten ve yönetilenlerin) demokrasi kurallarına bağlı kalması daha doğrusu demokrasi ar-tarsa yolsuzluklar azalır görüşü-nün her zaman dikkate alınması gerekir görüşündeyiz.