SOMA’DA YAŞANA FACİA
İki hafta önce ülkemizin gündemine oturan ve tüm toplumun yüreğini dağlayan Soma maden ocağı’nda yaşanan facianın nedenlerinden biri de kömür ocaklarının özelleştirilmesi;
Daha doğrusu yer altındaki kömürlerin devlet yerine özel bir firma tarafından çıkarttırılarak yine devlete satılması gelmektedir.
Özeleştirme adı altında bu işe soyunan firmalar tipik az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki firmaların özelliklerini taşırlar.
Bunlar yüksek ve çabuk kar getiren, özellikle kolay kazanç yollarını seçerek vergiden de kaçmayı düşünen kısa görüşlü firmalardır.
Yine bu firmalar elde ettikleri bu karları ya gayrimenkullere (Rezidanslara, AVM’lere) yatırırlar, ya da dışarıya transfer ederler.
Hal böyle olunca kömür çıkartan bu firmalarda aynen bu sistemi uygularlar.
Daha doğrusu gelişmiş ülkelerin kalkınmalarında en büyük rolü oynayan yaratıcı ve mücadeleci özel teşebbüslerin yerine kısa görüşlü ve tipik gelişmekte olan ülkelerdeki firmaların maden saha-larında denetimsiz olarak at koşturarak karlarına kar katarlar.
Yazılı ve görsel medyadan okuyor ve izliyoruz.
Kömür ocaklarından denetimsiz ya da göstermelik bir şekilde sözüm ona denetlenerek kömür çıkaran bu firmalar her türlü yasal boşluktan faydalanmaktadırlar.
Bu durum en ağır iş kollarından biri olan maden işçilerinin ne pahasına olursa olsun yerin en az 400 metre altındaki kömür ocaklarından en ilkel şartlarda ve hiçbir sos-yal güvencesi olmadan kömür çıkartmaktadırlar.
Firmalar için önemli olan çalışan işçilerin güvencesi ve sağlığı değil, ne kadar fazla kömür çıkartıp karlarına en yüksek oranda kar katmak gelmektedir.
Bu firmaların da özelliği budur.
Esasında Soma’da yaşanan bu olay koşullar böyle devam ettiği sürece ne ilk ne de son olacaktır.
21 Mayıs 2014 tarihli Cumhuriyet gazetesinde manşette yer alan bir haberde; Soma faciası acısını yaşarken her an patlamaya hazır 450 maden ocağı bulunduğunu ve bu ocaklar arasında Soma’dan daha beter durumda olan kömür ocaklarının bulunduğunu açıklıyordu.
Kömür ocaklarının özel şirketler tarafından çalıştırılması son derece tehlikeli ve riskli bir iş olduğu için Soma’da yaşanan facianın bir benzerinin bir daha yaşanmaması için tüm kömür madenlerinin devlet tarafından işletilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir.
Hem de zaman kaybetmeden.