SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR
Mahmutlar, Kestel, Kargıcak ve Avsalar’ da yabancıya konut satışının yasaklanması (ikamet yasağı) sadece Emlak ve İnşaat sektörünü değil, tüm esnafları zora soktu.
Bu konularla ilgili görüşlerini aldığımız Mahmutların önde emlak firma sahibi olan Sebahattin Kocaoğlu konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
EMLAKCILAR ALANYA’YA DÖVİZ KAZANDIRDI
Ben Sebahattin Kocaoğlu. Alanya’nın Mahmutlar mahallesinde emlak sektöründe 13. Yılımda kendi işyerimde 2 yıldır hizmet vermekteyim. Ofisim de 6 Türk personelim ve 1 yabancı personelim çalışmaktadır. Tüm personellerim sigortalı ve yabancı personelimde çalışma izinlidir. Ülkemiz genelinde pandemi sürecinde başlayan emlak satış patlaması 2023 yılının ilk aylarına kadar dolu dolu devam etti. Bu süreçte Alanya genelinde birçok emlak ve inşaat firması ciddi rakamlarda Alanya’ya yüksek rakamlarda turist kazandırdı.
PARAYI SADECE EMLAKCI VE İNŞAATÇI KAZANMADI TÜM ESNAF DA KAZANDI
Gerek yerli gerekse yabancı personel istihdam etti. (Buradan parantez açmak isterim, Yabancı personel olduğu için linç yiyebilirim. Neden yabancı personel bunun açıklamasını aşağıda belirteceğim). Kısacası Ülke ve Alanya ekonomisine bu dönemde finansal destek sağladı. Açık yazmak gerekirse bu dönemde parayı sadece emlakçı ve inşaatçı kazanmadı, pazarcı esnafından tutalım, restaurantçılar, cafeler, marketler, sağlık sektörü, mobilya ve beyaz eşyacılar ve daha birçok sektör bu dönemde nasibini pozitif olarak aldı. Buraya kadar çok iyi, gelelim döviz lokomotifi olan emlak ve inşaat sektörün bugünkü haline;
SEKTÖR GERÇEKTEN CAN ÇEKİŞİYOR!
Yabancıların ikamet amaçlı, para harcayıp tatil yapmak için geldiği Ülkemizde popüler bölgelerin ikametini plansız bir şekilde fırsatçıların yükselttiği kira bedelleri ve daire satış bedelleri belki düşer diye KAPATTIK! Bunun üzerine ülkemiz de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları zamanında söylenti olarak çıkan yabancıya satışın yasaklanması haberinden sonra olanlar oldu. Sektörümüz bu olanlardan sonra her geçen gün daha da kötüye gitmeye başladı. Bu plansız uygulama ve haberler işe yaradı mı peki?
Çok net bir şekilde cevap vereyim HAYIR!
ŞİMDİ SATIŞ YOK! KİRA DÜŞTÜ MÜ? DAİRE FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?
Kira bedelleri düşmedi, daire satış fiyatları kendi vatandaşlarımızın alabileceği fiyatlara gerilemedi. İnşaat maliyeti maalesef her geçen gün arttığı için fiyatlar ne yazık ki paralel olarak artmakta. Yapılan uygulamalar ne yazık ki işe yaramadı üstünü üstlük sektörü yıktı geçti.
KİRA BEDELLERİ NEDEN YÜKSEK?
Bugün Alanya ortalamasını alırsak 2 odalı bir daire fiyatı 3 milyon liranın üzerinde. Daireyi satın alan kişi yatırım amaçlı kiraya verecek olsa sonuçta 3milyon TL yatırım yapmış. Bu ciddi oranda yatırımının karşılığı olarak 3.000 TL – 5.000 TL aylık kira getirisi tatmin etmiyor ne yazık ki ! Kira amortisman bedelleri 15-20 yıl olarak hesaplansa bile aylık kira getirisinin 12.000 TL civarı olması lazım. Yerli ve yabancı yatırımcılar ki yüksek bedelle kiraya veren çoğu ev sahibi Türk vatandaşı yani kendi vatandaşımız az paraya kiraya vermek istemiyor. Bugün daire alacağı parayı bankaya yatırsa aylık faizi nereden baksak 70.000 TL üzerinde. Sizce daire alıp 5.000 TL kira almak mı yoksa bankaya koyup aylık 70.000 TL almak mı? Daha avantajlı. Bu yüzden faizi tercih etmeyen ev sahipleri yüksek kira bedelleri talep ediyor. Yani kira bedelleri yabancılar yüzünden değil tamamen yatırım döngüsüne bağlı olduğu için çok yüksek.
GAYRİMENKUL FİYATLARI NEDEN YÜKSEK?
İnşaat maliyetleri, vergiler, SGK prim ödemeleri, şirket giderleri son yıllarda ciddi oranlarda arttı. Demirin tonu 2019 yılında 3.000 TL iken şuan 22.000 TL, betonun m3 ü 300 TL, iken şuan 2.000 TL civarında. İşçilik %300 oranında yükseldi. Toprak payını hiç katmıyorum daha ve birçok kalemde yüksek artışlar. Bu yüzden maliyetler yüksekken kimse ucuza daire beklemesin. Bu şartlarda çok zor!
PEKİ NE YAPILIRSA FİYATLAR DÜŞER?
Devlet destekli projeler yapılsa, kamuya ait olan arsalar teşvikle müteahhitlere belirli şartlarda verilse ve bu yapılacak konutların düşük oranda faiz ile taksitli veya peşin olarak uygun fiyatlar ile kendi vatandaşlarımızı ev sahibi yapsak, düşük fiyatlar ile kiraya verilse en azından sorunu çözüp turizm bölgelerinde ikameti tekrar yabancı vatandaşlara açılması Alanya ekonomisini tekrar canlandırabilir. Bunu derken de yabancılara Ülkemizi satıyorlar anlamına gelmesin. Sonuçta yaşadığımız yerin gelir kaynağı turizmden. Turist gelmez ise parada gelmez. Bizim derdimiz sadece turiste gayrimenkul satalım değil. Ülkemizde maalesef alım gücü neredeyse yoka yakın. Bankalar kredi vermiyor, fiyatlar çok yüksek. Kendi vatandaşlarımız bu pahalılıktan kaçıyor. Alanya’mızın ekolojik özelliklerinden dolayı diğer bölgelere göre fiyat olarak gayrimenkule de yansıyor. Yani Alanya’da yaşamanın bir bedeli var diyorlar ya şu yaşadıklarımız tamamen onu gösteriyor. Bu yüzden şu zor zamanlarda herkesin elini taşın altına koyması lazım. Aynı gemideyiz ve bu gemiyi batırmadan yürütmemiz gerek.
EMLAKCININ SUÇU NE?
Bölgemizde bu pahalılığı tamamen emlakçılara bağlayan bir büyük kitle var. Sosyal medyaya baktığımızda her mecrada emlakçı günah keçisi olmuş. Buradan bütün arkadaşlarıma, vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum bu gayrimenkul pahalılığının sebebi biz değiliz. Yukarıdaki açıklamamda belirttim. Lütfen artık bizleri yani emlakçıları suçlamayınız. Gayrimenkul bedellerini ve kira fiyatlarını biz belirlemiyoruz. Bizler sadece aracıyız. Alıcı ve satıcıyı bir araya getiriyoruz. Kiracı ve ev sahibi arasında köprü oluyoruz. Bugün Alanya bölgesinde emlak ve inşaat sektörü çok büyük rakamlarda istihdam sağlamakta. Büyük bir kesim buradan evine ekmek götürmekte.
Alanya tanıtımına çok büyük katkıları olan emlak firmaları var. Bizler kış sezonunda yurt dışında birçok kentte gayrimenkul fuarlarında Alanya’mızı tanıtmak için ciddi paralar döküyoruz harcıyoruz. Birçok mecrada yüksek ücretler ile reklamlar verip Alanya’mızın tanıtımını reklamını yapıyoruz. Bugün kime sorsak emlakçı kendi kasasını doldurdu deniliyor. Kimse hesap yapmıyor emlakçının giderlerini. Kimse bilmiyor emlak sektörünün dertlerini. Gelen yabancı yatırımcılar kendi dilinde bilgi almak istiyor. Yabancı personel çalıştırıyoruz. Bugün 1 yabancı personelin çalışma iznini alabilmek için 5 Türk vatandaşı çalıştırma şartı var. İstihdama bakar mısınız? Emlak firmaları bu şartları karşılıyor. Alanya da 12 ay çalışılan sezonu olmayan yıl boyu SGK’sı ödenen bir iş kolu oldu emlak sektörü. Vergisini ödeyen, ekonomiye katkı sağlayan emlak firmalarına, merslektaşlarıma buradan teşekkür ediyorum ve en kısa zamanda satışların artacağı günlerin gelmesini diliyorum. Biz kazanalım kazandıralım ki Alanya’da tüm sektörler kazansın, geçimini sağlayabilsin.
KORSAN DEMEK HIRSIZLIK DEMEK!
Bir de bu işi korsan yapanlar var! Evinde kira ödemeden, vergi vermeden, personel çalıştırmadan işimize taş koyan yerli ve yabancı insanlar var. Bu kişilerin acilen belirlenmesi ve gerekli cezaların uygulanması lazım. Korsan demek hırsızlık demek. Bu korsan çalışanların da önüne geçilmedikçe maalesef yol alamayız. Alanya’daki Resmi kurumlara ve Sayın oda başkanlarımıza buradan selam ve saygı ile bu hırsızlığın önüne geçmelerini, bizlere nefes aldırmalarını rica ediyoruz” diyerek sektörün sorunlarını sıraladı.