PROTESTO BİR HAK MI?- Mesut İlhan
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de yapılan protesto gösterilerinin bir hak olduğunu belirterek, “Bu hakkı tüm toplumun göstermesi doğaldır” demişti.
Mahmutlar Yeni Mahalle İlköğretim Okulu’nda 7 öğretmen 15 dakika boyunca derslere girmeyerek protesto etmiş, yani eylem gerçekleştirmiş. Peki, niçin 7 öğretmen 15 dakika sınıflara girmeyerek eylem gerçekleştirmiş olabilir? Okuldaki çalışan hizmetliler, öğretmenler okula sabah geldiği zaman çaylarını müdürün talimatı ile servis etmemişler.
Müdür, “Bundan sonra tüm öğretmenler kahvaltılarını evde yapacak. Çaylarını da kendisi alacak” deyince öğretmenler boykot etmişler. Bu boykot devlete, bu boykot eğitime, bu boykot öğretime, bu boykot öğrencilere, bu boykot velilerimize. Maaşlarını bizden alan bizlere, şimdi bu boykotta öğretmenler haklı diyebilir miyiz? Yorumu halka bırakıyorum. Kendi yorumumu merak edenlere; en az öğretmen maaşı 2 bin TL olduğunu öğrendim. Böylesine dolgun maaşla meslek sahibi olan öğretmenlerimizin böylesine anlamsız bir neden için boykot yapmalarını içime sindiremedim. Okulda çalışan hizmetliler, öğretmenlerin hizmetinde değildir. Okuldaki temizlik hizmetinde çalıştırılmak için görevlendirilmişlerdir ve maaşları devlet tarafından ödenmiyor. Velinin imkanları ile ödendiği göz ardı edilmemelidir. Öğretmenlik en kutsal meslek dallarından biridir. Bu bahane ile boykot etmek yakışıksız kaçmıştır…
Bir boykotta halk otobüsçülerinden.
Maalesef Mahmutlar’ın tartışma konusunda Alanya dahil olmak üzere tüm beldeler içerisinde hatırı sayılır bir yeri vardır. Her hafta sayısız konular üzerine tartışma yaşanır. Halk otobüslerine yolcu taşıma ücreti üzerine bir tartışmadır gidiyor…
Zam yapılalı 1.5 yıl olmuş ve dolmuşçular halkın durumunu göz önünde bulundurarak zammı uygulamamış. Dolmuşçu esnafının yapılan zam konusundaki açıklamaları ‘Her gün akaryakıta gelen zamlar başta olmak üzere vergilere, harçlara ve araçta oluşan tamir ve parça gibi maddelere gelen zamlar’…
Üstüne vazife bile olmayan bazı kişiler dolmuşçunun aylık kazandığı kazancı hesaplamaya başladı. Birçok insan bu zamların kimler tarafından yapıldığını bilmemesine rağmen Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik’in zam yaptırdığını bile ima etti. Başta Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Top olmak üzere her kafadan bir ses çıktı.
Ortayı “dolmuşa zam derdi” gerdi de gerdi.
Mahmutlar Belediyesi, halk otobüsü alınması için meclis kararı aldı. Ardından dolmuşçular belediyenin kapısına siyah çelenk koymak istedi. Güvenlik güçleri belediyenin sınırları içine dolmuşçuların girmesine ve çelenk koymalarına izin vermedi. Başkan Ali Çelik’e boykot gösterisi belediye önünde değil, Barbaros Caddesi sınırları içerisinde gerçekleşti. Dolmuşçular bu eyleme 7 adet otobüsleri ile iştirak ettiler. Başkan Ali Çelik, encümen kararı ile bu eylemcilere 176 TL para cezası verdi.Tartışma, dolmuşun son durağında zabıtalar, dolmuşçu esnafı, jandarma, avukat ve dolmuşçuların Alanya Başkanı Doğan Bacak’ın bulunduğu bir ortamda, biraz da elektrikli de olsa vuku buldu.
Burada konumuz ‘protesto bir hak mıdır’ olunca iki protesto arasındaki haklı, haksızı ayırmaya geldi.
Birileri elindeki ekmeği kaybetmeye, birileri ekmeğinin bölünmemesi için boykot ediyor. Yumurta ve ayakkabı atarak boykot edenlere Kılıçdaroğlu arka çıkarak, ‘Bu bir demokratik haktır’ derken, Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik’in, çelenkle boykot eden kendi esnafına ceza ve ticaretten men etmesini nasıl buluyorsunuz?
Aynı partiye mensup iki başkanın iki ayrı uygulamasının en belirgin örneği bu olmalı bence.