1. Haberler
  2. Güncel
  3. Personel Bulunmuyor!

Personel Bulunmuyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turizm sektöründe yaşanan personel krizi, yüksek sezonda büyüyerek sürüyor. Alanya turizm sektörü temsilcileri “Devlet teşviki şart oldu” diyor

İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 yılı ikinci çeyrek sonuç raporu yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’de en çok turizm sektöründe eleman aranıyor. Açık iş oranı en yüksek olan ‘Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri’ sektöründe en fazla aranan mesleklerin sırasıyla, servis elemanı (garson), kat hizmetleri elemanı, mutfak görevlisi, servis komisi ve bulaşıkçı (stevard) olduğu görüldü. Alanya turizm sektörü temsilcileri, mevsimlik çalışmanın dezavantajları, pandemi döneminde turizmin durmasıyla yaşanan iş kaybı, pandemi sonrası Ukrayna-Rusya savaşı ve ekonomik nedenlerle turist sayısının azalması gibi faktörlerin turizm personeli sayılarında ciddi düşüşlere yol açtığını belirtti. Artık kalifiye değil vasıfsız personel dahi bulamadıklarını söyleyen turizmciler, yaşanan bu zorlukların aşılması için devletin sağlayacağı teşviklerin önemine vurgu yaparken, turizmin sürdürülebilirliği için gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdiler.

‘ DEVLET TEŞVİKİNE CİDDİ İHTİYAÇ VAR’

Konuya ilişkin Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Hiç şüphesiz ki bugün Türkiye’de kaliteli turizm; birçok ülke tarafından örnek gösterilip uygulanmaya çalışılıyorsa, buradaki en büyük faktörlerinden biri çalışan faktörüdür. Alanya’da kış aylarında 70-80 bin civarında olan çalışan sayısı, yaz aylarında 250.000 oluyordu. Sezonun yoğunluğu ile orantılı olarak, personel sayısı artıyor veya azalıyordu. Ancak mevsimlik çalışmanın dezavantajları, pandemi döneminde turizmin durmasıyla yaşanan iş kaybı, pandemi sonrası Ukrayna-Rusya savaşı ve ekonomik nedenlerle turist sayısının azalması, turizm personeli sayılarında ciddi düşüşler yaşanmasına etkili oldu. Maalesef bu düşüş artarak devam etmektedir. Yıllardır iyi konumda çalışan kalifiyeli arkadaşlarımız, sırf 12 ay açık diye asgari ücret olmasına rağmen farklı sektörlere geçtiler. Artan kira kiralar sebebiyle şehir değiştirdiler. Bu yılda çok fazla turist olmadığı için çok sıkıntı olmuyor belki ama eğer kalabalık bir sezon geçirilseydi şayet turistik işletmelerin çoğu işgücü problemi yaşayacaktı. Oluşan işgücü kaybını geri kazanabilmek için, işverenlerin, çalışanlara yıl boyunca maaş ödemek, barınma problemini çözmek gibi destekler vermesi gerekecek. Ancak tesis sahiplerinde de bunları sağlayacak olanaklar yok. Bu noktada devlet teşviğine ciddi ihtiyaç var. Bu teşvikler gerçekleşmezse turizmin sürdürülebilirliği mümkün değil ne yazık ki” dedi.

‘KALİFİYE DEĞİL, VASIFSIZ PERSONEL BİLE YOK’

Konaklı Turistik İşletmeciler Birliği Başkanı Ali Orkan, “Turizm sezonunun yoğun olduğu yaz aylarında eleman sorunları yıllardır artarak devam etmektedir. Kalifiye elemanı bırakın, vasıfsız, sıradan personel dahi bulmak zorlaşmaktadır. Turizm sezonunun giderek kısalması turizm çalışanlarını başka sektörlere doğru kaçırmaktadır. Konaklama sektörüne daha önce verilen prim, SGK gibi teşvikler kaldırılmış olup kış dönemlerinde tesislerin kapalı olduğu zamanlarda istihdam imkansız hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

‘PERSONEL SORUNU TURİZM SEKTÖRÜNÜN KANAYAN YARASI’

Incoming temsilcilerinden Alanyalı turizmci Cengiz Topçu, “Özellikle konaklama ve yeme içme sektöründe personel açığı son yıllardaki ana sorunumuz. Artık kalifiye personel bulmanın iyice zorlaştığı bu dönemde yeni neslin bu sektöre ilgisi de fazla olmuyor. En büyük sorunumuz işimizin sezonluk olması. Özellikle pandemi sonrası bir çok kişi sektörden uzaklaştı. Tüm yıl çalışmayı tercih edenler bu sektörü seçseler dahi tüm yıl açık olan tesislere gidiyorlar. Orta ve küçük ölçekli işletmeler, bu nedenle tüm sezon boyunca personel sorununu yaşıyor. Daha önce de farklı ortamlarda dile getirdiğimiz üzere bunun çözümü turizm liseleri ve üniversitelerin turizm programlarında eğitim gören gençlerin sisteme alınması. Müfredatlarının turizm sezonuna göre ayarlanıp nisan ortası gibi işletmelerde görev yapılmasının sağlanması. Böylece hem kendi bütçelerine katkı sunacaklar hemde çalışarak öğrenmeye devam edeceklerdir. Ancak şu anda haziran ortası gibi okulu bitip eylül ortasında açılan okullar nedeniyle eğitimleri boyunca sektöre faydaları çok olmuyor. Eğitimleri bitince de sektöre alışma süreçleri zaman kaybına sebep oluyor. Umuyoruz bu dikkate alınır ve sektörün kanayan yarasına bir çare bulunur” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!