LİDER
Lider olmakla, meşhur olmayı çoğu zaman birbirine karıştırırız. Lider; bir yarışma, çekişme veya bir eylemde önder olan kişidir. Asıl anlamını siyaset biliminde kazanmış ve birçok incelemeye konu olmuştur. Bu anlamıyla, etkilemekten çok etkileyen, “başkasından emir almayan kişi” olarak tarif edilir.
Liderlik arzusunun kaynaklarından birisi, kişinin kendini horlanan, alay edilen, sevilmeyen bir insan olarak görülmesinden ve bunları telafi etmek istemesinden ileri gelir. Bu nedenle, çocukların yetiştirilmesinde, otoriter davranışlar kazanmasından çok, demokratik bir tutum edinmesine çalışılmalıdır.
Liderlik; etkileme, doğru kararlar verebilme ve saygınlığa süreklilik kazandırabilme gibi vasıfların yanı sıra, sertlik ya da adaletli olma derecesine göre, kısa yada uzun ömürlü de olabilir.
Meşhur olmak ise; çok daha başkadır. Özel ya da fiziki yeteneklerin ön plana çıkarılmasıyla, beğeni kazanması olayıdır. Liderlik, sadece hayatta olunduğu süre içerisinde kazanılır. Yani bir insana öldükten sonra liderlik unvanı verilmez. Ancak; bir insan, hem hayatta iken, hem de öldükten sonra meşhur olabilir. Dünyanın en ünlü ressamları, çoğu bilim adamları, mucitler öldükten çok sonra meşhur olmuşlardır.
Genelkurmayın kapısında, medyanın da hazır bulunduğu bir sırada, soyunarak bir anda, kısa süreli de olsa meşhur olanların yanı sıra, Notre Damus’un kamburu hala güncelliğini korumaktadır.
Çok küçük bedeller ödeyerek lider olanlarda vardır. Bu bir duygu meselesidir. Kendisinin daha üstün yeteneklere sahip olduğunu düşünerek, hedeflediği liderlik koltuğuna oturmak için önceden planlanmış hareketlerin, hayata geçirilmesi meselesidir.
Sayın Bülent ECEVİT, İsmet İNÖNÜ’ye alternetif bir hareketle liderlik koltuğuna oturmuştur. Sayın Süleyman DEMİREL, boş bulunan liderlik koltuğuna oturmuştur. Ancak; sayın Recep Tayip ERDOĞAN’ın lider olma yöntemi bunlardan ayrı bir seyir izlemiştir.
Recep Tayip ERDOĞAN, daha öğrencilik yıllarında iken şiir okuyarak lider olunacağını keşfetmiş. Ziya GÖKALP ve Necip Fazıl KISAKÜREK hayranlığı ve şiir okuma yeteneği sayesinde, özellikle Milli Selamet Partisi çevresinde isim yapmayı sağlamış. Bilindiği gibi son olarak, Siirt’te okuduğu bir şiir yüzünden aldığı 4 aylık hapis cezası sonucu, aranan lider olarak ortaya çıkmıştır.
Kemal KILIÇDAROĞLU, İ. Melik GÖKÇEK ile yaptığı bir TV programında göz doldurmuş, akabinde Deniz BAYKAL’ın istifası sonucu liderlik koltuğuna oturmuştur.
Lider doğulmaz, tesadüflerle veya zorlamalar sonucu ortaya çıkan liderlik, hele ki kararsızlıkla da bütünleşirse uzun ömürlü olmaz.
Demokratik Hukuk Devletini yönetecek liderin özelliklerini, saymaya gerek var mı?
Saygılarımla.