Kurdeşenle mücadele başladı
Geçtiğimiz yıl yayla ve kırsal bölgelerdeki çam ağaçlarının yaprakları halk arasında ‘Kurdeşen’ diye adlandırılan ‘Çam kese’ zararlısı zarar vermişti. Orman işletme müdürlüğü Kurdeşenle mücadele için Alanyabölgesine2 bin ‘Calosmasycophanta’ böceği ormana bıraktı.
Çam ağaçları az çekmedi bu kurdeşen diye illet böcekten. Zarı sadece ağaçlara da değil bu ağaçların yakınından geçen insanlarada tozu ulaşınca vücudunda kabarma ve kaşınmada meydana geliyor. Geçtiğimiz yıl yayla ve kırsal alandaki çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek ağaçların kurumasına sebep olan Kurdeşenin panzehiri olan böcekler doğaya Orman işletme müdürlüğü ekipleri tarafından bırakıldı..
KURDEŞENİ YİYEREK YOK EDECEK
Binlerce çam ağaçının gelişimine zarar veren çam kese böceğiyle mücadele kapsamında ormanlık alana ‘terminatör’ olarak adlandırılan 2 bin ‘calosomasycophanta’ böceği bırakılması bölge halkı tarafından olumlu gelişme olarak gösterildi. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, çam ağaçlarına zarar veren, ağaçları yanmış, kurumuş gibi gösteren, büyük çapta maddi kayba neden olan çam kese Kurdeşen (thaumetopoeapityocampa) böceğiyle mücadele kapsamında, Alanya’da 2 bin, salındı. Doğal ortamında gelişimini tamamlayan yararlı böcekler, çam kese böceklerini yiyerek yok edecek.
‘BİYOLOJİK MÜCADELE’
Orman İşletme Müdürlüğünden edinilen bilgide ‘Orman zararlılarıyla mücadele için DemirliçeşmeLaboratuarı’nda üretilen böceklerin, ‘terminatör’ diye anılan calosomasycophanta böceği olduğu. Böceğin, çam kese zararlısıyla mücadele için doğaya bırakıldığı, 2014 yılında 5 bin, 2016 yılında ise 7 bin yararlı böceği doğaya bırakıldığı ve Zararlı böceklerle biyolojik mücadele yönteminin başladığı belirtildi.