Kılıçaslan Dünyaya tanıtılıyor
Mahmutlar Kılıçaslan İlkokulunda bulunan Dünyanın ikinci Türkiye’nin ilk açık hava kütüphanesi İstanbul’da Dünyaya tanıtılıyor. Bu benim için büyük bir gurur açıklaması yapan Okul Müdürü Fatma Ayan”Yüzlerce gönüllü ile hazırladığımız kütüphanemizin dünyaya tanıtacağım için çok heyecanlıyım”dedi.
MAHMUTLAR KILIÇARSLAN İLKOKULU AÇIK HAVA HALK
KÜTÜPHANESİ
Mahmutlar Kılıçaslan İlkokulu Okul Müdürü Kütüphanenin nasıl hayata geçirildiğini anlattı. Ayan, “Okulu devir aldığımızda okulun bir kütüphanesi yoktu. Sadece 10-15 tane okuma kitabı vardı. Okulumuzun bulunduğu beldede de kütüphane bulunmamaktaydı.. En yakın kütüphane 15 km uzakta Alanya’da bulunuyordu. Çocukların hiçbiri kütüphane görmemişlerdi. Türkçe dersinde ansiklopedileri anlatırken ansiklopedileri hiç görmediklerini fark ettim. Onlara kütüphaneleri anlattım. Çok heveslendiler. “Keşke bizim de bir kütüphanemiz olsaydı” dediler. Biz de sosyal medya üzerinden kitap yardımı isteğinde bulunduk. Bu yardım duyurusunda öğrenciler, büyüklerinden okulumuza kitap yollamalarını istediler.
Mesajın ulaştığı birçok kişi, bize yardım etmek için bizi aradı. Sesimizi ilk duyan Üniversitelerin Gönüllülük Kulüpleri oldu. Bizim için üniversitelerinde kampanyalar düzenleyip standlar açarak koli koli kitap topluyorlardı. Bazı belediyeler ve sivil toplum örgütleri de kitap yolluyordu. Bireysel olarak da kitap yollayanlar vardı. Kimi bir zarfa koyduğu üç tane kitabı yolluyor, kimi koliler dolusu yolluyordu. Artık 3000 kitabı olan güzel bir kütüphanemiz olmuştu.
Kitap toplama kampanyamızın ilk günlerinde Renkler Makina firmasının yetkilileri bizi arayarak okulumuz için bir konteynır kütüphane hazırladıklarını söylediler. Biz de bu konteynırı da kullanarak bir Açık Hava Kütüphanesi açmaya karar verdik. Okul bahçemiz, bir kütüphane oluşturmak için çok uygun konumdaydı.3500 metrekarelik bir alanda, en yakın evin nerdeyse bir kilometre uzaklıkta olduğu çam ağaçlarıyla çevrili, kuş seslerinden başka bir sesin olmadığı bir ortamdı. Mevsim olarak da bulunduğu konum 12 ay kullanılabilecek bir yerdeydi. Yazın sıcağında ise yayla mevkiinde olduğu için daha serin bir havaya sahipti. Tabii ki kütüphanemiz için bir konteynır yeterli olmayacaktı. Bu yüzden dünyadaki örneklerini inceledik; ancak dünyada pek örneği yoktu. Yurtdışında örneği olan bir bahçe kütüphane vardı. Bu kütüphane bizim okulumuza çok benzeyen bir konumdaydı. Fakat bu kütüphaneyi yaptırabilecek bütçemiz yoktu. Bunun için AKUT gönüllüden yardım istedik. Yurtdışındaki kütüphanenin resimlerini yollayarak “Gelin birlikte Türkiye’nin ilk Açık Hava Kütüphanesini açalım” dedik. Bize büyük bir heyecanla geri döndüler. “Biz varız” dediler. Bir hafta sonra kitaplığımızın projesi çizilmişti bile.
Yaz tatili geliyordu. Beldemizde yerleşik halde oturan yabancıların da kütüphanemize gelebilmeleri için çeşitli dillerde kitaplar temin etmek istedik. Böylece onlar da kütüphanemizden yararlanabileceklerdi. İlçemizde yerleşik halde yaşayan ve otellerde konaklayan birçok yabancı bulunmaktaydı. Yabancıların çok kitap okuduklarını biliyorduk ama bu kitaplara nasıl ulaşabileceğimizi bilemiyorduk. Biz de üzerlerine 4 dilde (Rusça, Almanca, İngilizce ve Türkçe) okuduğunuz kitapları bu kolilere atar mısınız? Diye yazan koliler hazırlayıp çeşitli alışveriş merkezlerine ve otellere koymaya karar verdik. Kolilerimizi hazırlayıp otellere ve Metro, BİM gibi büyük marketlere yerleştirdik. Sonuç tam bir hayal kırıklığıydı. Kolileri içleri çöp dolu olarak teslim aldık. Tam ümidi kesmiştik ki, Norveçlilerin oluşturduğu kulüp üyeleriyle bize yardımcı olabileceğini söyledi ve iki kutumuzu restoranının kapısına koydu. Aradan bir ay geçmeden 1500 kitap toplayarak bizi aradılar. Bu bizim için harika bir haberdi. Kitaplarımızı teslim aldık. Ama çok önemli bir sorunumuz daha vardı. Artık bahçenin de okuma parkına çevrilmesi gerekiyordu ne yazık ki zemin çok kötüydü taş ve topraktı. Bahçenin asfalt yaptırılması gerekiyordu. Üç aylık bir çaba sonuçsuz kalmış hiçbir şekilde asfalt yaptıramamıştık. Açılış için konteynır ve raf gelecekti ama onları yerleştirecek yer yoktu. Bir müteahhit beton platformlar yaptı ama tozun toprağın içine koymak hiç içimize sinmiyordu. Artık ümidimizi kesmiştik. Açılış Pazar günü yapılacaktı. Çarşamba günü belediyenin fen işleri müdürü okulumuza geldi. Yaptıklarımızı görünce çok etkilendi ve siz bu kadarını yaptıktan sonra biz asfaltı yapmazsak ayıp olur dedi ve Cuma günü bahçenin asfaltını Alanya Belediyesi yaptırıldı. Daha sonra banklar, hamaklar, çeşitli masa, sandalye, armut minder gibi misafirlerimizin rahat edeceği her türlü ortam oluşturularak güneşli bir keyifle kitap okuyacakları ortam hazırdı.
25 Ekim 2014 tarihinde açılış yapıldığında 8000 kitaplı(3000yabancı dilde,5000 Türkçe) Türkiye’nin tek, Dünya’da 2.Açık Hava Halk Kütüphanesi oluşturulmuştur” dedi.