Hayvan hakları yasasına tepki
Hayvanları Koruma yasası olarak bilinen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’ndaki değişikliği hayvanseverler alkış, ıslık, halay ve dövizlerle protesto etti.
Protesto gösterisine getirilen köpekler ve hayvanseverlerin yüzlerini kedi ve köpek şeklinde yüzlerini boyalamaları renkli görüntüler oluşturdu. 5199 sayılı yasadaki değişikliğe karşı olan yüzlerce kişi Kuyular önü Cami meydanında toplanıp iskele şelale meydanına kadar yürüdü. Hayvan Hakları savunucuları tarafından sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları duyurularla bir araya gelen hayvanseverlerin yüzlerini kedi ve köpek şeklinde boyamaları ve beraberinde getirdikleri köpekler renkli görüntüler oluşturdu. Saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasının ardından yasa Türkü söyleyip halay çekilmesiyle protesto edildi.
Daha sonra protesto yürüyüşüne katılan Mahmutlar Veteriner sahibi Özcan Barcın, tepkisini dile getirerek Mahmutlar Post Gazetesi’ne yasanın içeriği hakkında bilgiler verdi.
Mahmutlar Veteriner sahibi Özcan Barcın, “Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi tüm yurtta yürüyüş ve protestolar yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi de 14 Ekim 2012 tarihinde Alanya’da gerçekleştirilmiştir. Ortak amaç ise 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda değişiklik tasarısının reddinin talebidir. Bu kanun değişikliği tasarısı 11.09.2012 tarihli sayı numarası ise B 02.0.KKG.0.10/101-558 olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM’ne gönderilmiş değişiklik tasarısında özetle şu değişiklikler yapılmak istenmektedir.
1- Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve diğer işlemlerinin koordinasyon merkezini; tarım, gıda ve hayvancılık bakanlığı şube ve birimlerini sorumlu kılmaktadır.
2- Ev ve meskenlerde bakılabilecek ev ve süs hayvan sayısını bakanlıkça belirlenecek dolayısı ile yardıma muhtaç bir kedi ya da köpeğe kendi evinizde bile yardım edemeyeceksiniz. Başka bir deyişle evinizde bakmakta olduğunuz köpeğiniz yavruladığı zaman belirli bir dönem sonunda onları uzaklaştırmak ya da sokağa bırakmak zorunda kalacaksınız.
3- Ev ve süs hayvanı sahipleri gerekli eğitimi alır ibaresi ile birlikte merhamet etmek için bile kursa tabi tutulmak zorunda kalacaksınız.
4- Sahipsiz ya da sahipli köpekleri belediye sınırları içerisinde başıboş bırakmak fiilen yasak hale gelecektir.
5- Hayvanlara işkence ve istismar (tecavüz vb.) edenler maddi ve manevi olarak cezalandırılacak. Bu anlamda bu kabahatler kanunundan çıkartılıp, 2 yıla kadar hapis ve para cezası verilebilecektir.
6- Genel olarak cezalar %3 00 artırılmıştır. Örneğin ev ve süs hayvanlarının çevreye verdiği rahatsızlık daha önce 80 TL iken 300 TL olarak belirlenmiştir” diyen Barcın, en önemli değişiklik ise ‘belediyeler barınak ve bakım evleri yapacak, sahiplendirilemeyen hayvanlar Orman Bakanlığı’nca belirlenene kadar milli parklara bırakılacağını söyledi. Barcın, “Bu cümlenin anlamı da şu demektir; köpekler toplanacak, aç ve susuz kalacakları, bir anlamda yaşamlarına insanlık dışı biçimde son verilmesinin önü açılacaktır. Bir örnekle Alanya çevresindeki bir belediye sınırları içerisindeki köpekleri toroslara götürüp, salmakla kanunlara aykırı olmamış olacaktı. Bu yukarıda açıkladığım sebeplerden ötürü kanun tasarısının geri çekilmesinden ötürü tüm hayvan severler ve vicdan sahipleri adına teşekkürlerimizi bildirir, bizleri bu dönemle yalnız bırakmayan doğa dostları ve hayvansever vatandaşlarımıza sonsuz şükranlarımızı sunarım” dedi.