1. Haberler
  2. Güncel
  3. Hak nasıl aranır öğren Mahmutlar

Hak nasıl aranır öğren Mahmutlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

sandikBüyükşehir yasası ile kapanan 31 bin resmi nüfuslu Mahmutlar’daki sözde siyasetçiler hiç bir girişimde bulunmazlarken 2 bin nüfusu olmadığı için kapanan Kuşu beldesi halkı hukuk savaşını kazandı.
Belediyesi 2 bin nüfusun altında olduğu için kapanan ve son 5 seçimi boykot ederek Cumhuriyet tarihimizin en anlamlı sivil direnişini sergileyen Kuşu’ya yargıdan beklenen haber geldi. Danıştay 8.Dairesi Kuşu beldesinin tüzel kişiliğine devam etmesini reddeden İdari Mahkeme’nin kararını bozdu.
Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı Kuşu Beldesi halkının direnişi tüm ülkeye ders niteliğinde bir zaferle noktalandı.
(1)YARGIDAN MÜJDELİ HABER
Direnişini sürdüren Kuşu halkı 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde de oy kullanmadı.
5 seçimlik boykotun ardından Kuşu’ya yargıdan beklenen haber geldi. Danıştay 8.Dairesi Kuşu beldesinin tüzel kişiliğine devam etmesi yönündeki talebi değerlendirmeye aldı.
Danıştay yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihe kadar nüfusu 2000’in üzerine çıkabilen belediyeler için bir istisna öngördüğüne karar vererek İdare Mahkemesi’nin Kuşu’nun talebine reddini iptal etti. Danıştay ayrıca süreçte oy kullanmayan Kuşulular için kesilen 46.50 TL’lik cezanın da başvuru halinde iade edilmesine karar verdi.
(2)ŞİMDİ NE OLACAK?
Danıştay kararının ardından Kuşu için en az 6 ayı bulacak bir süreç başlayacak. Danıştay’ın kararı İdare Mahkemesi’ne gönderildi. İçişleri Bakanlığının Danıştay’ın kararına 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Duruşmaları yakından takip edenler ve hukukçular İdare Mahkemenin ret kararında ısrarcı olmayacağı yönünde görüş bildiriyor. Olası temyiz süreçli sorunsuz geçilirse Yüksek Seçim Kurulu nihai karar eline ulaşır ulaşmaz Kuşu için takvimi açıklayacak. Bu durumda belediye statüsü kesinlik kazanacak ve takip eden 1 ay içerisinde Kuşu halkı sandık başına giderek belediye başkanını seçecek. Kuşu’nun 2016 yazına belediye olarak girmesi öngörülüyor.
(3)SANDIĞA GİTMEDİLER HAKLI OLDUKLARINI DUYURDULAR
Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfus sayımı baz alınarak, nüfusu iki binin altına düştüğü gerekçesiyle belediyesini kaybederek köye dönüşen Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı Kuşu Beldesinde vatandaşlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. Muhtar dahi seçmeyen Kuşu Köyü’ne dönemin Simav Kaymakamı tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkı tarafından kabul görmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran’da, 1502 seçmenin bulunduğu Kuşu’da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, “Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz” diyen Kuşulular, bu defada sandığa gitmedi.
(4)ÜLKEM HAK NASIL ARANIR ÖĞRENDİ
Kuşu Köy Olmasın Platformu üyesi ve davacı Muammer Gökay, “İki yıldır halkım birlik demokrasi ve hukuk mücadelesi verdi. Hukuk mücadelesi yüksek yargı kanadıyla tescillendi. Kuşu Belediyesinin kapatılmasının haksız olduğunu düşünüyor, tüzel kişiliklerinin iadesini istiyorduk. Bu sese kulak veren Danıştay da ‘Siz haklısınız’ dedi. İnsanlar süreçte Kuşululara ‘Siz hayal mi kuruyorsunuz, devlete baş mı kaldırıyorsunuz’ dedi ama biz hakkımızı aradık. Bu bir siyasi mesele değildi. Kuşu da bugün sandık kurulsa 10 partiye oy çıkar ama halk mevzu Kuşu olduğu için kanaatlerini bir kenara koydu bir oldu. 5 seçimdir birlik beraberlik içerisinde hakkını arayan, hakkını anlatan ve kazanan Kuşu bugün çok mutlu” dedi.
Gökay yaşananların kendisi için tüzel kişiliği geri kazanmaktan daha büyük anlam taşıdığını belirterek, “Ben bir öğretmenim. Eğitim sadece 4 duvar arasında olmaz. Benim öğrencilerim bugün hak nasıl aranır bunu öğrendi. Bunu ülkem de hak nasıl aranır öğrendi. Bunun sevinci de tüzel kişiliği almaktan daha değerli” diye konuştu. Yüzyılın sivil itaatsizliği zaferle sonlandı. Karar Kuşu’da eşi benzeri olmayan bir coşkuyla karşılandı. Kuşu sokaklarında davullu-zurnalı kortejle kutlama yapılırken yılbaşı için de özel bir program hazırlanarak kutlamalar yapıldı. Danıştay’ın Kuşu kararı nüfusu 2000 altına düştüğü gerekçesiyle kapatılan diğer beldeler içinde umut ışığı oldu. Emsal niteliğindeki bu karar bir yıl önceki nüfusu gerekçe gösterilen diğer beldeler için emsal teşkil edecek. Aynı statüde yer alan bir çok belde yakın köylerle birleşme yoluyla nüfusunu artırmış ancak bir yıl önceki nüfus sayımı baz alındığı için köye dönüştürülmüştü.
BÜYÜKŞEHİRDEN GERİ ADIMMI ATILIYOR?
İktidar tarafından her türlü muhalefete rağmen ısrarla savunulan ve irili ufaklı birçok belediyenin kapısına kilit vuran ‘Büyükşehir Kanunu’ üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen masaya yatırıldı. Barış süreci görüşmeleriyle netleşen ve sivil demokrasiyi güçlendireceği iddiasıyla çıkarılan Büyükşehir Kanunu özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan çatışmaların ardından tekrar masaya yatırıldı. Belediyelere tanınan büyük yetkilerin ve pergel yasasının Büyükşehir Başkanlarına tanıdığı hakların kullanımındaki aksaklıklar İktidara ‘sil baştan’ dedirtti. 5 Aralık 2012 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Büyükşehir Kanunuyla; Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan Belde Belediyeleri nüfus kriterine bakılmadan kapatılmış, Köyler mahalleye dönüştürülmüştü.
SİSTEM İLK YILINDA ÇÖKTÜ
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Kapatılan Beldeler Platformu Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ “Bu uygulamanın yürümeyeceğini, ülkenin üniter yapısını böyle bir uygulamayla korumanın ve daha iyi hizmet vermenin mümkün olamayacağı defalarca dile getirdik. Belde Belediyeleri demokrasinin çakıl taşlarıdır. Binlerce belediyenin bir gecede orada yaşayanlara sorulmadan Ankara’dan kapatılması demokratik olmayan bir uygulamaydı. AİHM’de süren davamız sonuçlanmadan iktidarın bu kıyımı düzeltmesi lazım” dedi. Yeni Büyükşehir Kanunuyla eski kanunun birçok maddesinin değiştirileceğini savunan Nurgül Uçar Aktuğ “Özellikle il özel idarelerinin yeniden kurulması İl Genel Meclisi Üyeliği için yeniden seçim yapılması anlamına gelecektir. Bu esnada Köylerin tekrardan eski statülerine dönüştürülmesi gerekmektedir. İl sınırlarının tamamını kapsayan Büyükşehir sınırları yeni tasarıyla mutlaka değişecektir. Bu madde değiştirildiği takdirde Kapanan Belde Belediyelerinin yeniden açılması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde hakkımızı hukuki yollardan ararız” dedi. Yeni Büyükşehir Kanununu düzenleyecek yasa tasarısı meclise gelmeden tüm kapanan beldelerin platform başkanları ve eski Belediye Başkanlarıyla Ankara çıkarması yapacaklarını belirten Nurgül Uçar Aktuğ “Platform olarak bu fırsatı lehimize çevirerek yaşanan mağduriyetlerin düzeltilmesini isteyeceğiz” dedi.
 
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!