1. Haberler
  2. Ender Karaca
  3. GELİR DAĞILIMINDA YAŞANAN ADALETSİZLİK

GELİR DAĞILIMINDA YAŞANAN ADALETSİZLİK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her ay yayımlanan BANKACILIK DÜZENLEME ve DENETLEME KURULUNUN verilerine göre ŞUBAT 2012 itibariyle bankacılık sektöründe toplam 663 milyar yurt içi mevduat ve döviz tevdiat hesabı bulunmaktadır.
Ayrıntıya girmeden açıklarsak; toplam 663 milyar TL mevduat ve tevdiat hesabının yaklaşık yarısı olan 313 milyar TL’si 1 milyon TL ve üzerinde hesabı olan 40 bin kişiye ait olduğu.
Başka bir ifade ile bankalarda hesabı bulunan 52.2 milyon hesap sahibinden yaklaşık 40 bin hesap sahibi toplam mevduat ve tevdiat hesabını yaklaşık yarısına sahip olduğu görülmektedir.
Bu durum gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğin en somut örneğidir.
Zengin daha da zenginleşiyor, aradaki fark da giderek açılıyor ve uçurumda büyüyor.
Tabi bu durumun ortaya çıkması uygulanmakta olan sistemde aramak gerekir.
Örneğin; vatandaşın bankada 390 bin Euro mevduatı var.
Bunun kaynağı o vatandaştan sorulmuyorsa bu fark giderek daha da artar.
Her ne kadar AKP iktidara geldiği zaman 13 OCAK 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı kanunla servetin ve servet deki artışın “kaynağı” servet sahibi kişilerden yasal olarak sorulmuyor.
Durum böyle olunca servet sahibi kişiler servetlerine servet katarak daha da zenginleşiyor.
Bu zenginleşme üreterek kazanılan bir zenginleşme değil faiz ve rantlardan kazanılan bir zenginleşmedir.
Bu kaynağı da uygulanan ekonomik sistem gereği sıcak paraya dayalı tüketim ekonomisinde aramak gerekir.
Bu sistemde toplanan vergilere gelince; bu vergiler akaryakıttan, tekel maddelerinden, otomobil satışlarından, vb gibi alınan dolaylı vergilerden oluşur.
Alınan bu dolaylı vergileri çoğaltabiliriz.
Bunların toplam vergiler içindeki payı da yaklaşık yüzde 70 civarındadır.
Bankalar da ‘bilmem şu kadar’ mevduat sahibi olan serbest meslek sahiplerinin toplam gelir vergisi içindeki payı ancak yüzde 3’tür.
Esasında üzerinde durulmak istenen esas konu kişilerin ya da şirketlerin elde ettikleri kazancın ‘nereden buldun’ şeklinde sorulmasıdır.
İşte gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğin temel nedeninden biride budur.
Hiç unutmam Almanya –Kiel kentindeki bir restaurantta yediğimiz bir yemek karşılığında 500 Euro bozdurmak istedik, hemen oradaki görevli bize Almanya için büyük para olan 500 Euro’yu ‘nereden buldunuz’ şeklinde bize baktı ancak durumu anlattıktan sonra ikna oldu. İşte bir kazancın yada servetin kaynağı kişilerden yada şirketlerden sorulmadıkça gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik gün geçtikçe daha da artarak devam eder.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!