DİNLER TARİHİNDEN KISA BİR ÖZET
İnanç değerlerinin en yoğun yaşandığı Ramazan ayındayız. İnsanların bugünkü din anlayışına nasıl geldiklerinin kısa bir özetini sizlerle paylaşmak istedim.
İLK İNSANLARDA: Sırlarını çözemedikleri tabiat olaylarının korku ve etkisinde kalarak güneşe, aya, suya, yıldırıma, toprağa v.s taptılar. Olayları çözdükçe bunlara tapmayı bıraktılar. Örneğin; suya düştüklerinde bir kütüğe tutununca suyun sırrı çözüldü boğulmadılar, ay, güneş tutulmalarında bir felaket yaşanmadı. Onları azda olsa boşladılar. Çeşitli nedenler ile oluşan ateşi kendileri yakmaya başlayınca onun da sırrı çözülmüş oldu, onu da boşladılar.
SONRAKİLER: Günlük yaşamlarındaki olayların etkisinde kalarak hayali tanrılar icat ettiler. Bunların heykellerini yapıp bu heykelleri koydukları tapınak binaları inşa ettiler. Bu tanrıların önemine göre heykellerin büyüklüğü ve tapınak binalarının büyüklüğüne göre değişiyordu. Bunların izlerini bugünde tarihi yerleşim yerlerinde görebiliyoruz. Müzelerde bu heykellerin kalıntıları var. Bu çok tanrılı din anlayışı içinde hangi tanrılar vardı, örnek verecek olursak; bereket tanrısı (toprak ana), ölüm tanrısı, aşk tanrısı, savaş tanrısı, deniz tanrısı, gök tanrısı v.s…
YAKIN ÇAĞ: İnsanların bu heykeli tanrılara da tapınmada bir fayda göremediler. İnsanoğlunun bilinçli düşünme çağı başladığında Allah peş, peşe peygamberleri göndermeye başladı. İnsanlar yaşamlarının her devresinde manevi değerlerin kendilerine huzur ve kuvvet verdiğini Allah’ın gönderdiği kitaplar ve peygamberler ile iyice anladılar. Yaşam sorunlarının çözümündeki kaynak Allah’a inanmak, bu inancı kuvvetlendirmede yatıyordu…
SAĞLIKLI, HUZURLU, İNANÇ DOLU NİCE RAMAZANLAR VE BAYRAMLAR DİLEĞİM İLE…..