Demir’den kurtuluş reçetesi
ALESO Başkanı Nuri Demir, Alanya esnafının taleplerini içeren 17 maddelik raporu hükümete verilmek üzere Ak Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın’a teslim etti
Alanya Esnaf ve Sankarlar odası başkanı Hükümet temsilcilerine esnafın kurtuluşu ile ilgili taleplerini bildirdi. Demir “Ak Parti Antalya Milletvekilimiz İbrahim Aydın, Ak Parti Antalya İl Başkanımız Av. İbrahim Ethem Taş, Birlik başkanımız Adlıhan Dere ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlarımızın katılımlarıyla, Esnaf ve Sanatkarlarımızın hükümetimizden talepleri ve beklentileri konulu toplantımızı gerçekleştirerek Esnaf ve Sanatkarlarımızın yaşamış oldukları sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Alanya esnaflarının sorunlarını ve beklentilerini içeren bir dosyayı da vekilimize ve il başkanımıza verdik. Bizlere bu imkanı sağlayan Adlıhan Başkanıma ve bizleri dinleyen vekilimize ve İl başkanıma teşekkür ederim” dedi.
İŞTE DEMİR’İN SUNDUĞU RAPOR
1-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işyeri denetiminde, kayıt dışı işçi çalıştıran işyerlerine direk ceza kesilmektedir. Bu cezayı ödeyemediği için bir çok küçük esnaf İşyerini kapatmak zorunda kalmaktadır.
Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen küçük işletmelere; Çalışanın Sgk ya direk o gün girişinin (işe başlatılması) yapılması için tutanak tutulmasını, tekrarı halinde ceza yazılması için gerekli düzenlemenin yapılmasını,
2-İşçi ve İşveren Mahkemelerinde devamlı işçi haklı çıkmakta. İşverenin her dediği yanlış, işçinin her dediği doğru, illaki iki tarafın da doğru ve hatalı olduğu yönler olacaktır. İşverenin de haklı olduğu durum mutlaka olacaktır. Önemli olan iddiaların araştırılarak haklıya hakkın verilmesidir.
3-Yaz döneminde bir çok Esnafa Marka denetimi yapılmakta ve ceza yazılmakta, bizim önerimiz, denetimin, perakende iş yapan küçük Esnaflara değil Üretim yapan Fabrikalara yapılması,
4-Zincir AVM lerin, Her şehre 1 den fazla açılmasına izin verilmemeli yada nüfus oranına göre bir düzenleme yapılarak bu sayı çoğaltılabilir.
5-Herşey dahil sisteminde yeni bir düzenleme yapılmalıdır.
6-Otel içerisinde bulunan işyerlerinin kaldırılması, şehir içindeki esnafların kalkınmasına bir nebze de olsa katkı sunacaktır.
7-işverenden işyeri stopaj vergisinin kaldırılması Esnaflarımıza büyük bir katkı sunacaktır.
8-Kosgeb veya Esnaf Kefalet koop. Aracılığı ile Esnaflara yeniden Faizsiz kredi verilmelidir.
9-Konut kredisi faizleri indirilmeli, kdv indirimi de kalıcı olmalıdır.
10- Esnafımız, vatandaşımız Çeşitli nedenler ile Antalya gitmekte. (Hastane, Ticaret İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl müdürlüğü, Valilik, Antalya Büyükşehir Belediyesi… VB yerlere) Alanya’dan Antalya’ya 2 saat te varamamaktadır. Yolda çok fazla trafik ışığı var. Bu ışıkların daha aza indirilmesi için gerekli çalışmaların bir an evvel yapılmasını, ayrıca
Elektronik denetim sisteminin hayata geçirilerek hız limitinin 70 km 80 km olacağı söylenmektedir. Bu hızda Alanya – Antalya arası yolculuk işkence olur. Bizim tavsiyemiz; Uygun yerlerde gerekli uyarı işaretleri konarak, hız koridorları yapılabilir, bir de yerleşim yerleri dışında hız limiti en az 100 -110 km olmalıdır.
11-Birçok esnafımız geçmişte kullandığı kredilerde dönem dönem yasal sorumluluklarını yerine getirememiştir. Bu durum sicilini olumsuz etkilemiş olup sonraki kredilerden (geçmiş borcunu kapatmasına rağmen) faydalanamamıştır. Bu anlamda yapılabilecek sicil affı esnafı rahatlatacaktır.
12-Vergi çeşitliliği esnafı yormaktadır. Bazı beyanların birleştirilerek vergi yükünün azaltılması esnafı rahatlatacaktır.
13-Çek yasasında karekodlu çek zorunluluğu kolaylaştırılmalıdır.
14-SGK priminde dönem dönem teşvik paketleri çıksadabağkur priminin yüksekliği birçok esnafın ödeme güçlüğü çekmesine sebep olmaktadır.Bağkur ve ssk priminde yapılacak yeni bir düzenleme esnafı rahatlatacaktır.
15-Kayıtdışı çalışan esnafın kayıt yaptırması için teşvik paketi hazırlanıp kayıt yaptırmasına fırsat verilmelidir.
16-Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti giderilmeli işsizlik seviyesinin her geçen gün arttığı bu dönemde işsizlere fırsat verilmesi düzenlemesi yapılmalıdır.
17-Mesleki eğitime daha çok önem verilmeli çırak-kalfa-usta ilişkisi yeniden canlandırılıp ara eleman açığı giderilmelidir.