Çıraklık zorunlu eğitim oluyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çıraklık eğitimine yönelik düzenlemeye ilişkin, “Esnafımız meslekte yetiştirecek çırak bulamıyordu. Düzenleme ile yok olmaya yüz tutan yüzlerce meslek yeniden canlanacak” ifadesini kullandı.
Palandöken, yazılı açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Düzenleme kapsamında çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmasının çırak temin etmekte sıkıntı çeken esnaf ve sanatkarları rahatlatacağına işaret eden Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Uzun zamandan beri esnaf ve sanatkarlarımız çırak bulamıyorlardı. Yeni düzenleme ile ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilecek. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması gerekecek.
Bu düzenlemeyi uzun zamandan beri esnaf ve sanatkarlar olarak istiyorduk. Esnafımız meslekte yetiştirecek çırak bulamıyordu. Düzenleme ile yok olmaya yüz tutan yüzlerce meslek yeniden canlanacak. Eğitim alanını düzenleyen yasa ile aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek.”
Palandöken, ayrıca düzenleme ile ortaokul ve imam hatip ortaokulu mezunlarının da çıraklık ve kalfalık eğitimi alabileceğini kaydetti.