1. Haberler
  2. Güncel
  3. Büyükşehir ili nasıl olacak?

Büyükşehir ili nasıl olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 (1)Başbakan Yardımcısı Arınç “10 il daha büyükşehir olacak” dedi. AGC Başkanı Dim, Arınç’ın “İlçeler için de belki farklı düzenlemeler gündeme gelebilir” ifadesinin Alanya’nın bir ‘Büyükşehir ili’ olmasına yönelik umut verdiğini vurguladı
ANNESİ Alanyalı olan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 olan büyükşehir sayısının en az 40’a yükseleceğini söyledi. MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde konuşan ve Manisa’nın Büyükşehir olmasında hükümetin büyük bir katkısı olduğunu kaydeden Arınç,”Bütün itirazlara rağmen, bir takım farklı düşüncelere rağmen biz Manisa’nın nüfusu itibariyle de, gelişmişliği itibariyle de Büyükşehir olmasını arzu ettik, hamdolsun kesinleşti. 16 Büyükşehir 30’a çıktı. Aynı zamanda bütün büyükşehirler bütünşehir oldu. Yani eskiden belli sınırlar içerisinde bu hizmetler görülürken hamdolsun ki doğru olan yapıldı. Büyükşehirlerin yetkilerini, imkanlarını daha fazla artırmak suretiyle bir taraftan da beldeleri kaldırarak, köyleri mahalle yaparak yeni bir düzenleme hayata geçirildi. O günlerde mecliste yapılan tartışmaları hatırlıyorum. Özellikle bazı illerin Büyükşehir olmasına siyasi bakımdan, konjonktür bakımından karşı çıkılmasına rağmen o zaman Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Hayır bu illerin hepsi Büyükşehir olmalı çünkü yönetim açısından, şehirlerin güzelleşmesi, imkanlarının artması açısından daha faydalı olacak’ demişti. Oralarda belki seçimi kaybettik ama halkın kazandığını düşünüyorum. Çünkü merkezi bir planlama ile, imkanların daha akıllıca kullanılmasıyla şehirlere, kasabalara, köylere, mahallelere çok daha iyi hizmet verilebilecek” dedi.
‘BÜYÜKŞEHİR SAYISI ARTACAK’
Büyükşehir sayısını daha da arttırmak istediklerini anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:
“2019 yılı seçimlerine giderken Türkiye’deki Büyükşehir sayısı daha da artacak. Mevcut 30 büyükşehirimiz nüfusun yüzde 72’sini taşıyor. Yüzde 72 veya 76’sı o bant içinde bir rakam. Milyonlarca insanın büyükşehirde yaşadığını düşünüyoruz. Herhalde ilk düzenleme ile bu rakam yüzde 80’lere, 85’lere çıkacak. İlerisini bilemem ama 2019 seçimlerinde Büyükşehirlerin en az 40 olacağını söyleyebilirim. İlçeler için de belki farklı düzenlemeler gündeme gelebilir.”
‘ALANYA BÜYÜKŞEHİR OLABİLİR’
Arınç’ın “10 il daha büyükşehir olacak” şeklindeki açıklamasını, Haziran 2012’de yapılan “Büyükşehire Hayır, Alanya İl Olmalı” mitinginde yaptığı konuşmada “Alanya bir büyükşehir ili olabilmek için gerekli tüm şartlara sahip” diyerek büyükşehir haritasını çizen Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim’e sorduk. Dim, Arınç’ın açıklamaları içerisinde yer alan “İlçeler için de belki farklı düzenlemeler gündeme gelebilir” ifadesinin Alanya’nın bir ‘Büyükşehir ili’olmasına yönelik umut verdiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
“Alanya ile iç içe olan Antalya’nın Manavgat, Gazipaşa, Akseki, İbradı ve Gündoğmuş, Mersin’in Anamur ve Bozyazı, Konya’nın Hadim ve Taşkent, Karaman’ın Sarıveliler ilçelerini kapsayan bir Alanya büyükşehir ili son derece mümkün. Mersin ve Antalya arasında, mevcut il merkezlerine son derece uzak ve yüzölçümü son derece büyük olan bu bölgede bir büyükşehir gereklidir, olmalıdır. Bölgenin nüfusu 750 bini bulmaktadır. Bu da bir büyükşehirin sahip olması gereken nüfustur. Ayrıca 10 yeni büyükşehirin 2019 yılında ilan edilmesi bekleniyor. O yıla kadar bölge nüfusu rahatlıkla 1 milyona yaklaşır. Alanya’nın Mahmutlar ve Konaklı gibi büyük mahallelerinin ilçe olması kaçınılmaz hale gelir. Bu bölgede 500 bine yakın turistik yatak olduğu düşünüldüğünde, turistik potansiyeli ile, havalimanı ile ekonomisi güçlü bir büyükşehir niçin olmasın? Örneğin Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçelerinin halkı Alanya’dan alışveriş yapıyor. HaftasonuAlanyum, Metro, Kipa gibi AVM’lere gidenler, oralarda Anamurlu, Bozyazılıinsanları görebilir. Yine Anamur ve Bozyazı halkı Alanya’nın sağlık kuruluşlarına geliyorlar. Alanya’yı bir metropol, kendi ilçelerini de bir banliyö olarak görüyorlar. Ayrıca Bozyazı-Anamur bölgesinde tüneller açılıyor, yeni duble yol yapılıyor. Buralara Alanya’nın uzaklığı yeni yolla birlikte maksimum 1 saat olacak. Yine Konya ile Alanya arasında yeni tünellerin yer aldığı duble yol yapılıyor. Bu yol açılınca Hadim ve Taşkent ile Alanya arası ortalama 45 dakikaya düşecek. Sarıveliler’e ise 30 dakikada ulaşabileceğiz. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Sayın Arınç da bu detayları biliyor ve Alanya olarak bu konuda ümitliyiz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!