ANTRENMAN SİSTEMLERİ
Sevgili okuyucularım bu günkü konumda antrenman sistemlerini ele alacağım,
Bana salonda sorulan en çok soruların başında, hocam bölgesel nasıl bir programla çalışmalıyım gelir.
İlk yanıtlanacak konu sporcumuzun hangi seviyede olduğunu tespit etmek gerekecek bunu da ilk antrenmanlar esnasında yapılacak egzersizlerden alınacak performans belirleyecektir. Bazen iki arkadaş aynı anda spora başladığında aralarındaki performans farkı o kadar büyük olduğundan, daha güçsüz olan sporcu hemen motivasyonunu kaybediyor ve diğer arkadaşını da aşağı çekiyor ve sonuçta ikisi de sporu bırakıyor. Bunu engellemek için tecrübeli spor hocası önlemini alıp, ona göre program hazırlamalıdır.
Dikkat edilecek noktalardan biriside sporcunun alt yapısı yani temel bilgileri olup olmadığı tespit edilmelidir. Size soracakları ilk sorulardan biriside, youtube’de gördüğü kahramanın vücuduna kaç ayda ulaşabileceği olacaktır. Sporcunun umudunu ve hayallerini kırmadan ona hedeflerini yeniden belirlemesini önerin ve birlikte bir program hazırlayın. En önemli noktanındı sizin verdiğiniz programın dışına çıkmamasının önemini anlatın. Gövdesindeki yağları yakmak için ekden yapacağı kardio hareketleri, mesela koşu bandı v.s. sadece yağları eritmekle kalmayıp o güne kadar zorluklarla yaptığı kaslarında erimesine sebep olacaktır.
Gelelim antrenman programı hazırlanmasına: ilk yapılacak işlerden birisi sporcunun ölçülerini almak olacaktır. Bu hocanın hazırlayacağı program için önemli bilgiler olduğu gibi birkaç hafta sonra alınacak ölçüde gelişme olup olmadığı anlaşılacağı gibi, programa devam veya değişiklilik yapılması gerekliliği tespit edilir.
Sporda en önemli faktörlerin başında azim ve disiplinin yanında istikrar gelir; yapacağınız spor sadece bir heves de kalmasın, spor yaşam tarzınız olsun.
Fitness dalında antrenman sistemlerinde önemli olan noktalardan birisi hangi kasın hangi kaslarla beraber çalıştığını bilmek gereklidir. Örneğin göğüs kaslarını çalıştırırken yardımcı kaslar omuz ve arkakol kaslarıdır. Kaslar dinlenerek büyürler, bu ne demektir, eğer göğüs kaslarını çalıştırıyorsanız, o gün zamanınız elverirse omuz ve arkakol kaslarını da çalıştırınız ki, çalıştırdığınız ve diğer günlerde kasların dinlenmesine izin verin.
Antrenman yaparken internetten gördüğünüz egzersizlere rağbet göstermeyiniz, bunun sebeplerinden birisi o hareketler sizin için uygun olmayabilir, biriside yıllar önce yapılan hareketlerin kaslara yararından daha fazla zararı olmasıdır. Kaslara zarar verebilecek hareketlerden kaçının, zamanında o hareketler doğru bilinirken, şu anda bilimsel araştırma sonuçlarına göre o egzersizlerin yapılmaması önerilmektedir. Bazı serbest hareketlerin yerine aletler icat edilerek sakatlanma olanağı çok aşağıya çekilmiştir. Çalışırken hareketleri temiz yapmaya ve son tekrara kadar ağırlıkları kontrol altında tutun ve hareketi kontrollü bırakınız, yani son harekette bile ağırlığı yavaş bırakınız.
Antrenman sistemi seçerken eski badiciler gibi kas yetmezliğine kadar antrenman yapmak mı veya kaslar yanmaya başladığında egzersizi bırakmak mı gerekli?
Kas yetmezliğine kadar yapılan egzersizlerin faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Mesela, faydalarından birisi kas yapımında kullanılan testosteron hormonunun üretimini artırır, kasları zorlamak bilindiği gibi kasların gelişmesinde en önemli rolü oynar, yani kas ağırlığı kaldıramıyorsa, kaldırmak için güçlenir ve gelişir. Çok sert antrenmanın zararları da, edinilen bilgilere göre kasların gelişmesini engelleyen Kortizol hormonu üretmesini sağlar ve de sadece kaslara değil sinir sistemine de zarar verebilir.
Şimdi ne yapmamız gerekiyor, kas yetmezliğine kadar antrenman yapmalımı veya yapmamalı mıyız?
İkisinide! Benim önerim, sinir sistemini zorlayan ağır egzersizlerde, kas yetmezliğinden az önce hareketi devam ettirmemenizdir, örneğin omuzda barla çömelme (Squat), deadlift, serbest bar ile yapılan basma hareketlerinde. Aldığın ağırlıkları, hareketleri temiz ve patlayıcı şekilde yapabilecek şekilde seç. Süratinin ve patlayıcı gücünün bittiğinin farkına vardığında antrenmanı bitir. Kas yetmezliğine kadar yapılan antrenmanı kas büyümesinde çözüm olarak görmeyin, sadece ara sıra kaslara dürtme amacıyla yapılacak bir yöntem olarak görün.
Hepinize sağlık ve spor dolu günler dileğimle