AHİRETE HAZIRLIK KURSLARI BAŞLIYOR
Bir eğitim-öğretim dönemi daha sona erdi. Çocuklarımız karnelerini aldı. Yaklaşık üç aylık bir yaz tatili dönemi başladı. Çocuklarımız bu yaz tatilini en verimli şekilde nasıl geçirecekler? Anneler babalar olarak bunun planını yaptık mı?
Çocuklarımız bizim her şeyimiz, geleceğimiz, gözlerimizin nuru gönüllerimizin sürurudur. Allah’ın bizim için verdiği en güzel nimetlerden biridir. Bu nimet büyüklüğü nispetinde de aynı zamanda bir sorumluluktur ve imtihan vesilesidir. Bir insanın dünya ve Âhiret hayatını çok yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Dünya hayatında gurur ve övgü vesilesi olabildiği gibi utanç kaynağı da olabilir. Ahiret hayatı için sadaka-ı cariye olarak sevap ve huzur vesilesi olurken, azaba da vesile olabilir. Bu yüzden çocuklarımızın maddi eğitimine önem verdiğimiz gibi manevi eğitimine de önem vermeliyiz.
Her yıl olduğu gibi bu yılda okulların kapanmasıyla 27 Haziran Pazartesi günü Yaz Kur’an Kursları başlıyor. Ben bu kurslara “Ahirete Hazırlık Kursları” diyorum. Çünkü çocuklarımız bu kurslarda;
1- Kendisini yoktan var eden, varlığını devam ettirebilmesi için sayısız nimetler veren Yüce Yaratıcıyı Allah’ı tanıyacak O’na karşı sorumluluklarını öğrenecek.
2- Var oluşunun hikmetini, bu dünyaya nereden geldiğini, niçin geldiğini, nereye gideceğini öğrenecek.
3- Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerimi öğrenecek.
Maalesef üzülerek belirtelim ki Rabbimizin bizlere bir nevi mektubu olan Kur’an-ı Kerimi okuyamayan birçok insanımız var. Hem Müslüman olup hem Kur’an-ı okuyamamak hayatımızda bir çelişki oluşturmuyor mu?
4- Temel İslami bilgileri, iman esaslarını öğrenecek.
5- Nasıl ibadet edeceğini, namazda okuyacağı sureleri duaları öğrenecek.
Namazda okuyacağı sure ve duaları bilmeyen bir insan dinin direği olan namazı nasıl kılacak. Namazda okunacak sure ve duaları bilmediği için namaza başlayamadığını söyleyen insanlara şahit olmuşumdur.
6- Bu kurslarda ana-babaya itaati hürmeti öğrenecek.
Dinimize göre Allaha itaatten sonra ana-babaya itaat farzdır. O dereceki Kur’an-ı Kerim de ana- babaya “öf” bile denmemesi gerektiği emrediliyor. Çocuklarımız sadece bunu öğrense bile yaz kursları amacına ulaşmış sayılmaz mı?
7- İlköğretim okullarında iki senede, liselerde üç senede verilebilecek din öğretimi bu kurslarda bir yazda verilebilmektedir.
8- Çocuklarımız yaz tatilini bu kurslar sayesinde boş geçirmemekte, sokağın çarşının zararlarından korunmakta, başıboşluktan kurtulmakta ve çeşitli etkinlikler sayesinde toplumsallaşmaktadır.
9- Yaz Kur’an Kurslarının cami merkezli yapılması, edinilen bilgilerin uygulamalı olması din eğitiminin kalıcılığını pekiştirmektedir
Ey anneler babalar! Çocuklarımızı nasıl üniversiteye hazırlık kurslarına, Fen liselerine hazırlık Kurslarına, KPSS, SBTS hazırlık kurslarına, spor dallarının kurslarına, müzik kurslarına, ehliyet kurslarına vs.vs.vs. gönderiyorsak “Ahirete Hazırlık Kursları” olan Yaz Kur’an Kurslarına da gönderelim ki ebeveynler olarak çocuklarımıza karşı vazifemizi yapmış olalım. Bu vazifemizi yapmazsak yarın mahşer gününde evlatlarımız “ Anne! Baba! Bana dinimi niye öğretmedin diye yakamıza yapışır.
Bu vazifemizi yaparsak öldüğümüzde bile amel defterimiz kapanmaz ve peygamberimizin şu müjdesine kavuşuruz.
“Kim Kur’an okur ve onunla amel ederse, kıyamet günü anne ve babasına ışığı güneş aydınlığından daha parlak bir taç giydirilir ve yine onun anne ve babasına değeri dünyalara değişilmez iki elbise giydirilir Onlar: “Bize niçin giydirildi?” diye sorduklarında; kendilerine: Çocuğunuzun Kur’an öğrenmesinden diye cevap verilir” buyurmaktadır ( Ahmed b Hanbel, Müsned, 3/440)