Beş, Üç, Üçten, (Beş+3)’e, (4+4+4)’e
Beş, Üç, Üç: İlkokul, Ortaokul, Lise Eğitimi diye bildiğimiz bu sistem (70) yıldan fazla yurdumuzda uygulandı. Zorunlu olan ilkokul (5yıl) 2 binli yıllara geldiğimizde bile çağı yakalayamadı. Öğretmen ailesi içinde geçen öğrenim yıllarımda köyden şehre, 1950’lerden 1970’lere kadar ve sonrasını yakın takip de yaşadığımdan bunu söyleyebilirim. Ahırdan dönme, (2) sırası (1.) sınıf, (3) sırası (2.) sınıf, v.s bir odada eğitimde (yanan sobaya odunu çocuklar getirdi), okul için verilen yıkılmakta olan binalara ve en son merkezi ısıtmalı yeni yapı kollara kadar eğitimin tarihini adım, adım yaşadık. (2) binli yıllarda bile (2,3) ay öğretmensiz kalan köy okulları gördük. ‘GÖÇ GİDE GİDE DÜZELİR’ derler o günlerden bugünlere çok değişiklikler oldu, olumlu olumsuz yanları ile çok ilerlemeler kaydedildi. HİÇ BİR İNSAN, HİÇ BİR SİSTEM, HİÇ BİR İDARE dört dörtlük değildir, üzüldüğüm bin insanın kararları ile yürütülen sistemin milyonlarca insana uygulanırken o insanların çektikleri acılar, sıkıntılar. Elden ne gelir, vardır bunda da bir hayır deyip geçiyoruz. Bu beş, üç, üçün ortaokulu liseye geçiş içindi. Lise ise fen ve edebiyat kolu diye ikiye ayrılır, Üniversiteye gençleri hazırlardı. Lisedeki bu edebiyat, Fen kolu Üniversite imtihanlarında acı dolu bir komediye dönüşürdü, zira lise fen kolunda okutulmayan Sanat Tarihi, Psikoloji v.s gibi derslerden de hazırlanan üniversiteye giriş imtihan sorularını, fen kolu okuyan Lise öğrencileri cevaplayamaz düşük puan aldıkları için Edebiyat Fakültesi giriş puanı tutturup oraya kayıt yaptırırlardı. (Tarih, Coğrafya, Edebiyat) v.s dalları. Edebiyat kolu lise öğrencileri de lisedeyken okuduklar bu derslerin sorularını cevapladıkları için daha yüksek puan alıp, Fen Fakültelerine (Matematik, Fizik, Kimya) v.s girerlerdi.
GÜLERMİSİN, AĞLARMISIN.
Boşver hocam ha Tarih öğretmeni olmuşsun, ha Matematik, Fizik, hepside nasıl olsa öğretmenlik, öğretmen dediğin kendini hazırlayıp her konuda öğretici olan kişi değil midir? deyip geçelim bunu da. Daha sonra bu akşama oldukça düzeltildi ama yeni sorunlar çıktı, halende bunlar devam ediyor. OLANDA GEÇENLERE OLUYOR.
Gelecek hafta (5+3) ve ( 4+4+4)’e biraz ama bilinmeyen yönleriyle gireceğim. (4+4+4)’ün çıkma ve uygulama nedeninin üçte biri iç politika, üçte ikisi dış politikaya bağlı olduğunu göreceğiz, Kısmet olursa. Sağlıcakla kalın.
MAYDONOZ KÖŞESİ: Geçen günlerde yurdumun en büyük faciası yaşandı. Yüz, kol, ayak nakline Tıp dünyasında çok sevindik, ama kol ve ayak nakli hastasının göz göre göre ölüme götürülmesine çok üzüldük. Kalbinin, yeni iki kol ve iki ayağa yetişemeyeceğini bile bile bu ameliyatın yapılması bizleri derinden yaraladı. İnşallah böyle bir hata bir daha yapılmaz.