Anılgan“Sosyal Devlet ilkesi’ Cumhuriyet tarihinde, en geniş anlamında iktidarımız döneminde hayata geçmiştir.”
zmir’de elektrikli sobadan çıkan yangında hayatını kaybeden beş çocuğun trajik ölümünün ardından, Ak Parti Alanya Kadın Kolları Başkanı Fatma Anılgan’dan açıklama geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Ümran Aykut’un hükümeti suçlayan açıklamalarına karşılık veren Anılgan, Akcan ailesine devlet tarafından yeterli desteğin sağlandığını ve eleştirilerin siyasi amaç taşıdığını söyledi.
Ak Parti Alanya Kadın Kolları Başkanı Fatma Anılgan yaptığı açılamada, “Akcan Ailesinin Bakanlık tarafından Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti ile düzenli olarak desteklendiğini ve yapılan ilave desteklerle aileye ağustos ayından bu yana 110 bin lira sosyal yardım desteği sağlandığını ve uzmanlar tarafından verilen destek ile kardeşlerin devlet himayesine alınması imkanı sunulduğunu ancak ailenin kabul etmediğini belirtmek isteriz.
Çocuk hakları kültürünün oluşturulması hukuksal düzenlemeler ve ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesi ile sağlanmıştır.
Çocuk hakları konusunda çocuğun ve ailenin bilinç seviyesi eskiyle kıyaslanamaz derecede ileri seviyededir. Çocuğun sosyal ve fiziksel çevresinin, çocuk adalet sisteminin, çocuk koruma sisteminin ve eğitim sisteminin iyileştirilmesi için iktidarımız döneminde kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından stratejik eylemler hayata geçiriliyor ve aile şuraları düzenleniyor.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın insana hizmet ilkesi ile anayasamızda yer bulan ‘Sosyal Devlet ilkesi’ Cumhuriyet tarihinde, en geniş anlamında iktidarımız döneminde hayata geçmiştir.
2001’de girdiği ilk seçimde halkın teveccühüyle iktidar olan AK Parti, girdiği her seçimde birinci çıkması 20 yıllık iktidarımızda eskisiyle kıyaslanamayacak ölçüde fark yarattığımız sosyal politikalar ve kadın politikaları sayesindedir.
İlk olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Yoksulluk nedeniyle eğitime erişemeyen çocuklar için Şartlı Eğitim Yardımı uygulamasını ve Ekonomik zorluklar yaşayan ailelerin çocuklarına yönelik Sosyal ve Ekonomik Destek ödemeleri her yıl ve düzenli aralıklarla veriliyor. Devlet 2024 Eğitim-Öğretim dönemi için çocuğu okula giden aileler 6545 TL tutarında destek ödüyor.
Kimseyi geride bırakmayan bir sosyal hizmet anlayışıyla Türkiye Aile Destek Programı en kapsamlı sosyal destek uygulamasıdır. Çocuk Desteği ve Elektrik Tüketim Desteği’nin dahil olduğu Türkiye Aile destek programı ile her ay düzenli olarak 3,5 milyon hanemiz yararlanıyor.
Güçlü nesiller yaratmak, güçlü kadınlar ile mümkündür. ‘Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Türkiye’ söylemimizi hayata geçirmek için Mevzuatımızı baştan sona Anayasaya eklediğimiz pozitif ayrımcılık ilkesi ile düzenledik. Kadın İstihdamının Arttırılması için doğum izni, süt izni, babalık izni düzenlemeleri getirdik. Kreş ve Gündüz Bakım Evlerini teşvik ederek sayısını arttırdık.
18 yaşın altındaki tüm çocukları ücretsiz genel sağlık sigortası kapmasına aldık. Kız çocuklarına evlenene ve sigortalı olarak çalışmaya başlayana kadar ölüm aylığından yararlanma hakkı tanıdık.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin uygulanmadığı, rafa kaldırıldığı gibi söylemlere ithafen hatırlatmak isteriz ki; 2002 öncesinde devlet koruma ve bakıma muhtaç çocukların Koğuş sisteminde yaşadığı, aile ortamından ve sevgiden uzak kaldığı, 18 yaşında yurttan ayrıldığında tek başına kaldığı sistemi değiştirdik. Devlet bakımındaki çocuklarımız için sevgi evleri ve sevgi siteleri modelini hayata geçirdik. Koruyucu aile modelini yaygınlaştırarak 150 bin çocuğumuzun ailenin yanında büyümesi için destekliyoruz. Devlet korumasındaki çocuklar reşit olunca onları bırakmıyoruz ve kamuda iş sağlıyoruz.
Ayrıca Eğitimini yarıda bırakmış, okuma yazma bilmeyen kadınların okula dönmesi için ve kız çocukları için okullaşma oranını arttırmak için Haydi Kızlar Okula, Baba Beni Okula Gönder, 7 Çok Geç gibi bir çok kampanya düzenleyerek 2002’de yüzde 39 olan kız çocuklarının okullaşma oranı bugün yüzde 95’e ulaşmıştır. Kardelenler projesi sayesinde Doğu Anadolu’da 28.000’den fazla öğrenciye ulaşıldı. Baba Beni Okula Gönder kampanyası ile 10.524 kız çocuğuna eğitim bursu, 33 kız öğrenci yurdu, 11 köy okulu yapıldı. Haydi Kızlar Okula kampanyası ilk yılında, fazladan 40.000 kız çocuğu okula kaydolmuştur. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanunu’nda kadın ve çocuk haklarını yok sayan çağ dışı maddeleri kaldırarak. En modern ve güncel kanunlardan biri haline getirdik. Reşit olmayan kişiyle cinsel ilişkide bulunmak bağımsız bir suç olarak tanımlanarak çocukların cinsel istismarı fiilleri suç olarak tanımlandı. Çocukların ve ailelerin korunması ve kadına karşı şiddetle etkin mücadele edilmesi amacıyla somut mekanizmalar kurarak en etkili ve kapsamlı metinlerden biri olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun mevzuatımızda en önemli dayanaktır.
2005 yılında mevzuatımıza dahil olan Çocuk Koruma Kanunu ile çocuğun yaşama, gelişme, koruma ve katılım haklarını güvence altına alınması, çocuğun yarar ve esenliğinin gözetilmesi ilkeleri ile koruyucu ve destekleyici tedbirler getirdik.
İktidara geldiğimiz günden beri her alanda mevzuatımızda kadını ve çocuğu önceleyecek köklü değişimler yaparak, kurumlarımızı yeniledik, yeni projeler ve organizasyonlar gerçekleştirdik. Bütçenin büyük bir kısmını sosyal politikalara ayırdık. Tüm sosyal politikalarımız iktidarımızda ilke olarak benimsenen çocuğun üstün yararı doğrultusunda belirleniyor. İleriki süreçte de tüm imkanlarımız ile çocuk, kadın ve ailenin güçlendirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz ” dedi.