1. Haberler
  2. Güncel
  3. Alanya esnafı krediye küstü

Alanya esnafı krediye küstü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıllarda Alanya’da esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatiflerinden kredi çekmek isteyen esnaf para olmadığı için kredi çekemezken bu yıl para olmasına rağmen krediye başvurmadı

ALANYA’DA kötü giden turizm sezonunda esnaf ağır yara aldı. Birçok esnaf önünü göremezken, birçoğu da iflas bayrağını çekmek üzere. Her fırsatta esnafın yaralarına merhem olan krediler de esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatiflerinin kasasında kaldı. Önceki yıllarda kooperatiflerde para bulunmadığı için esnaflar kredi çekemediğinden şikayetçiydi. Fakat bu yıl kooperatiflerde para olmasına rağmen esnaf kredi başvurusunda bulunmadı. Buna sebep olarak da birçok etken gösterildi.

‘ELİMİZDEKİ PARA ŞİŞMEKTE’

Bu yıl kredi talebinde yüzde 25-30 düşüş olduğunu söyleyen Alanya ve Çevresi Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya, “Geçtiğimiz iki turizm sezonu, turizmden ekmek yiyen esnaf ve sanatkârlarımız için altın sezonlardır. Yani tarihimizde gördüğümüz en güzel sezonlardan iki sezonu geçirdik. Bunun akabinde bu yıl, özellikle hükümetimizin faiz artışlarıyla birlikte ticaretin önü tıkandı. Sayı olarak belki Alanya’ya gelen çok fazla turistimiz var ama turistlerin tamamı otellerinden dışarıya çıkmamaktadır. Tabii ki burada etkenler çok. Hükümetin döviz politikası, kuru sabit tutması ve artı faizleri çok yüksek seviyelere çıkarması, yani ticareti tamamen tıkamış durumda. 300 bin, 500 bin, 1 milyon lira parası olan insanlar ticarete katılmıyor, ticaret yapmıyor. Hemen bankada değerlendirmeye çalışıp üç kuruş beş kuruş faiz alma peşine gitmekteler. Kooperatiflerimizde her yıl plasman sıkıntımız olurken, insanların kredi taleplerini karşılayamazken, faizlerin yükselmesiyle birlikte maalesef elimizde para şişmekte ve esnafın kredi talepleri çok asgari seviyelere düşmüş durumdadır. Özellikle esnafın önünü görememe gibi bir sıkıntısı var. Bu sezon da görünüyor ki bu kış çok sert geçecek. Esnaf ve sanatkârımıza sabır diliyorum. Çünkü çok sıkıntılı bir süreç bizi bekliyor. Geçen yıl bu aylardaki kredi talebinin nereden baksan yüzde 25, yüzde 30’u kadar kredi talebi var. Yani dörtte bir seviyesinde” dedi.

‘ESNAF KREDİ ÇEKMEMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR’

Esnafın önünü göremediği için kredi çekmediğini belirten Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, “Kredi kooperatiflerinde para var fakat esnaf çok fazla önünü göremediğinden kredi çekmemek için elinden geleni yapıyor. Şu anda faiz oranı yıllık yüzde 29. Bankalara göre oldukça ideal bir faiz oranı. Bankalarda oranlar ise bu oran yüzde 50-55, hatta 60’a kadar çıkabiliyor. Kredi kooperatiflerinde 750 bin TL üst limit mevcut fakat dediğimiz gibi geçen yıllarda kredi arayan esnaf, bu yıl kredilere yanaşmıyor” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!